Литва розчарована рішенням МОК про допуск російських і білоруських спортсменів до Олімпіади

Литва розчарована рішенням МОК про допуск російських і білоруських спортсменів до Олімпіади

Укрінформ
Литовський національний олімпійський комітет, члени литовського уряду заявили, що вони розчаровані рішенням Міжнародного олімпійського комітету допустити атлетів із Росії та Білорусі до участі у літніх Олімпійських іграх.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

«ЛНОК розчарований цим рішенням. Разом з Латвійським, Естонським, з національними комітетами Скандинавських країн ми активно працювали та закликали міжнародні організації не пускати російських і білоруських спортсменів на міжнародні змагання. Наша позиція не змінюється – ми підтримуємо Україну та її спортсменів», – заявили в ЛНОК.

Там також нагадали, що відбір до Олімпійських ігор добігає кінця, але Литовський НОК радитиметься з колегами, з'ясовуватиме з ними, що «можна зробити, щоб на олімпіаду приїхало якнайменше спортсменів із цих країн».

Про своє розчарування рішенням МОК сказав і міністр науки, освіти та спорту Литви Гінтаутас Якштас. «Ми ще раз зберемо міжнародних партнерів, спортивні організації, звернемося до голів міста, яке приймає олімпіаду, спробуємо зробити все, щоб російські та білоруські спортсмени в олімпіаді не брали участі», – сказав Якштас.

Він також закликав литовські федерації з різних видів спорту звертатися до своїх міжнародних організацій, збирати однодумців та добиватися, щоб спортсмени з країн-агресорів не брали участь у Паризькій олімпіаді

Своєю чергою, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, рішення МОК суперечить олімпійським ідеалам. «Росія залучає спортсменів і спортсменок до своєї геноцидної армії. Це не нейтральність, це суперечить усьому, що мають підтримувати олімпійські ігри», - написав міністр у соцмережі.

До Ігор-2024 буде допущено спортсменів, які зуміли пройти кваліфікацію у своїх видах спорту. Не будуть допущені до участі в Олімпіаді спортсмени з Росії та Білорусі, які активно підтримують бойові дії, а також мають контракти з армією чи силовими органами.

Крім того, МОК заборонив демонструвати на іграх національні прапори, символи РФ та Білорусі, а також відмовилася запрошувати представників урядів двох країн. У командних видах спорту російських та білоруських спортсменів допущено не буде.

Читайте також: Бідний: Консультуватимемося із вищим політичним керівництвом щодо участі України в Олімпіаді

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство закордонних справ України вважає помилковим рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити російським і білоруським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі.

Напередодні, 8 грудня, стало відомо, що виконавчий комітет МОК допустив росіян і білорусів до Олімпійських ігор-2024 у Парижі під нейтральним прапором. З-поміж 4600 спортсменів з усього світу, які вже пройшли кваліфікацію, індивідуальних нейтральних спортсменів одинадцятеро: восьмеро – з російським паспортом, троє – з білоруським.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба закликав партнерів рішуче засудити відповідне рішення Міжнародного олімпійського комітету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-