Ігри Нескорених : Коли поранення робить не слабшим, а сильнішим

Ігри Нескорених : Коли поранення робить не слабшим, а сильнішим

Репортаж
Укрінформ
Поранені воїни готуються до міжнародних спортивних змагань в паралімпійському стилі – “Ігри Нескорених” відбудуться восени у Німеччині

Вже зовсім скоро наша команда представить Україну на міжнародних спортивних  змаганнях "Ігри Нескорених" у Дюссельдорфі. Цьогоріч до української збірної ввійшло 25 учасників, серед них і відома парамедикиня, волонтерка Юлія Паєвська (Тайра).

Українські ветерани змагатимуться у таких видах спорту: стрільбі з лука, легкій атлетиці, велосипедному спорті, веслуванні на тренажерах, пауерліфтингу, волейболі сидячи, баскетболі на візках, плаванні та настільному тенісі. Учасники регулярно тренуються задля досягнення результатів. Хоч це і нелегко, але для багатьох дуже важливо подолати цей виклик самому собі.

Українська збірна провела своє перше відкрите тренування, щоб показати, як відбувається  процес. Тренування проходить в межах першого навчально-тренувального збору. На цьому етапі тренери ознайомили усіх учасників з різними видами спорту та дали можливість обрати свій пріоритетний та другорядний вид спорту. Ще команду очікує два таких збори.

Головною тренеркою національної збірної стала учасниця Олімпійських ігор Олена Яновська.

“Весь тренерський склад має таку честь в черговий раз тренувати вас. Ми щасливі з того, що наші знання допомагають вам хоч трішечки, а може комусь і не трішечки відродитися духовно, морально і фізично. Ми усі будемо з вами не тільки до цих змагань, а й увесь той час, скільки ви захочете. Для того, щоб спорт став вашою медитацією і вашою силою. Щоб ви зрозуміли, що поранення не зробило вас слабшими, що ви дійсно стали сильнішими. Дуже вам дякую за захист”, - говорить Яновська перед початком тренування.

Журналісти мали змогу відвідати усі локації, де тренуються наші спортсмени, та побачити цей процес на власні очі. Найпопулярнішою локацію став майданчик, де учасники вправляються у стрільбі з лука. Цей вид спорту зовсім не простий, бо потребує концентрації уваги,  а також терпіння.

Колишній військовий Олександр Зозуляк, який сам був учасником Ігор Нескорених у 2018-му році, наразі допомагає нинішнім спортсменам відточувати свої навики у стрільбі. Олександр втратив руку поблизу Дебальцевого у січні 2015-го, але навчився стріляти з протезом.

“Для мене це виклик, бо самі тренування дуже болючі – перетискає нерви, м’язи, часто бувають судоми. Це робота над собою”, - говорить ветеран.

На його думку, попри те, що у більшості немає досвіду у цьому виді спорту, шанси на перемогу у наших бійців великі.

Стрільбу з лука обрала Юлія Шевчук, яка працювала парамедиком на швидкій з 2014 року. У 2016 році під час мінометного обстрілу отримала поранення ніг. А в 2022 році дівчина отримала травму на Харківщині. 

 “Я вирішила взяти участь у відборі для того, щоб спробувати себе в різних видах спорту, а також більше дізнатися про адаптивні види, подивитися як виступають хлопці і дівчата, а вийшло так, що я попала в збірну. Я насправді дуже хотіла потрапити в збірну, але вже коли трохи більше часу пройде після останньої травми. Коли я вже відійду, прийду в форму, але вже зараз набираю форму сильними темпами”, - розповідає Юлія.

Ветеранка братиме участь у чотирьох видах спорту: стрільбі з лука, веслуванні на тренажерах, плаванні та баскетболі на візках.

Військовослужбовець Збройних сил України Володимир Гера також обрав для себе чотири спортивних дисципліни. На “Ігри Нескорених” чоловік прийшов за рекомендацією друга, який був в минулій українській збірній Invictus Games.

“Я хотів би для нашої збірної золота. Щоб вся праця та зусилля були акумульовані в медалі. А так хотілося б трохи видихнути, це як відпустка на три місяці”, - каже військовий.

Після Ігор Володимир не хоче покидати заняття спортом та планує і надалі продовжувати тренування у себе в місті.

Міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна зазначила, що учасники Ігор Нескорених після змагань стануть амбасадорами ветеранської дипломатії.

"Я знаю, наскільки важко для багатьох було прийняти рішення взяти участь, адже багато хто захищає країну, і в період широкомасштабної війни є викликом виїхати за кордон. Але це місія, яку ви виконаєте для того, щоб захистити честь України на міжнародному фронті, на спортивному фронті. І ви будете нашими амбасадорами ветеранської дипломатії. Це дуже важливо. Спортивні досягнення важливі, але також важливо доносити правду про Україну в світі", - зазначає міністерка.

Також, на її думку, ветеранський спорт має стати окремим видом адаптивного спорту. В майбутньому планується розширити і створити інфраструктуру ветеранського спорту по всій Україні.

Національна координаторка Ігор Нескорених в Україні Ілона Волошина переконана, що Ігри Нескорених - це не про більше здобуття медалей, а про реабілітаційну складову для учасників.

“Це більше ніж змагання. Це проєкт, який розширює можливості, який зцілює  і змінює життя ветеранів і їх родин. Тому для нас завданням є не медалі, а власне зміни, які відбудуться в цих учасниках після проєкту. Наше завдання,  аби учасники могли отримати необхідний ресурс та необхідну фізичну та психологічну підготовку. Для того, щоб потім працевлаштуватися, створювати міцні щасливі родини, займатися спортом тощо. Ми дуже пишаємось тим, що за роки існування в Україні проєкт розширив спортивні дисципліни, які зараз доступні для ветеранів. Що він змінив сотень ветеранів та членів їх родин”, - каже Волошина.

Хоч Ігри Нескорених – це зовсім не про спортивну конкуренцію та здобуття більшої кількості нагород, самим українські бійцям хочеться привезти в Україну більше золотих медалей. Бо це ще один спосіб презентувати нашу країну у світі. Тож вже у вересні стежитимемо та вболіватимемо за наших бійців на “Іграх Нескорених” у Німеччині.

Вікторія Шевченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-