Вибори НОК: Гутцайт vs Беленюк

Вибори НОК: Гутцайт vs Беленюк

Укрінформ
На посаду голови Національного олімпійського комітету претендують три кандидати.

17-го листопада на з’їзді Генасамблеї НОК відбудеться голосування за обрання президента Національного олімпійського комітету. Багаторічний(з 2005-го року) очільник організації Сергій Бубка складає повноваження і свою кандидатуру не подавав, тому ми точно отримаємо нову людину на цій посаді. Вадим Гутцайт, Жан Беленюк чи Ігор Малинський. Останній до цього часу не діяв у публічній площині і своє рішення позмагатися за цю посаду не коментував. Тож серед трьох кандидатів виділяються двоє, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт і олімпійський чемпіон, депутат Верховної ради Жан Беленюк.

Важливість президента НОК переоцінити складно. Очільник комітету відповідає за український олімпійський рух, спортсменів, їх виступи на Олімпіаді. НОК – це потужний представницький орган держави у світі, який здатен впливати на спортивні, культурні процеси, формує імідж України за кордоном.

Мотивація претендентів

Заявку на участь у виборах НОК можна було подати до 31-го жовтня. Щойно з’ясувалося, яким буде остаточний список кандидатів, розпочалася передвиборна гонка. Жан Беленюк пояснив свою мотивацію балотуватися в президенти тим, що суспільство вимагає змін.

Читайте також: Жан Беленюк балотуватиметься на пост президента НОК

«Я знаходжуся у постійному контакті зі спортсменами та спортивними функціонерами, і до мене почали масово звертатись з питанням того, що цьогоріч на асамблеї НОК хочуть влаштувати вибори без виборів. В мене та в моєї команди є чітке бачення як можна удосконалити роботу Національного олімпійського комітету України. Тож, було прийнято рішення висунути свою кандидатуру на цих виборах», - сказав олімпійський чемпіон в розмові з Укрінформ.

Вадим Гутцайт натомість в інтерв’ю виданню «Кореспондент» розповів, що подав свою кандидатуру на вибори, адже це відмовився робити Сергій Бубка. За словами міністра, він знає спортивну сферу з усіх боків і розуміє, як варто діяти для розвитку олімпійського руху.

«Коли я дізнався, що Сергій Назарович не піде в президенти НОК, висунув свою кандидатуру. В мене є великий досвід. У мене на рахунку 8 Олімпіад. Я знаю цю сферу як спортсмен, як тренер, як керівник федерації і як міністр. У мене є багато зв’язків з міжнародною спільнотою: федераціями, МОК, спортсменами. Маю дуже добрі стосунки з президентом МОК Томасом Бахом, з яким ми дуже активно працюємо зараз. Я все це пройшов, це все моє життя. Я розумію, як і що треба робити. І я знаю, що треба робити, щоб зберегти та примножити досягнення наших спортсменів», - пояснив Вадим Гутцайт.

Виборча кампанія кандидатів

Для презентації своєї виборчої програми Жан Беленюк скликав представників ЗМІ, на зустрічі з якими пояснив своє бачення роботи Національного олімпійського комітету.

В розмові з Укрінформом він розповів, на що робитиме акцент у випадку перемоги на виборах.

«Я пропоную адаптувати Статут НОК до статуту МОК із врахуванням прогресивних положень статутів ТОП-5 провідних НОКів світу. Вважаю за необхідне проведення фінансового та правового аудиту в системі Національного олімпійського комітету, зокрема, щодо діяльності Фонду олімпійської солідарності. Стратегічними напрямками у програмі пропоную визначити наступні: розробка власного бачення НОК стратегії розвитку масового спорту в Україні, напрацювання практичних моделей переходу на клубну систему спорту в Україні, цифровізація спорту в нашій державі та багато іншого. У своїй діяльності я буду використовувати всі доступні важелі впливу та лобізму у гарному розумінні цього слова для оновлення Національного олімпійського комітету та олімпійського руху загалом», - сказав Беленюк.

Читайте також: Бубка: Для мене була велика честь очолювати Національний олімпійський комітет України

Своєю чергою, Міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт високо оцінив роботу Сергія Бубки і запевняє в тому, що повністю розуміє, в якому напрямку повинен розвиватися НОК, які завдання повинен виконувати.

«Як оцінити Бубку, якщо це один із найкращих олімпійських комітетів світу. МОК присудив премію і говорив, що це один із найкращих олімпійських комітетів у світі. НОК не займається лише спортом вищих досягнень. Спектр завдань тут дуже широкий: і розвиток олімпійського руху, і розвиток дитячого спорту, і захист та популяризація олімпійських цінностей. Адже олімпійські цінності чесної боротьби, поваги один до одного, витримки та самодисципліни треба прищеплювати з дитинства. Тому дітей треба не просто залучати до спорту, а виховувати їх майбутніми переможцями», - висловився Гутцайт в ефірі «Сніданку з 1+1» і в розмові з виданням «Кореспондент».

Скандали довкола виборів

Вибори в Україні, про яку посаду не йшла б мова, як правило супроводжуються конфліктами між кандидатами. Вбік Вадима Гутцайта, міністерства молоді та спорту і НОК висловили чимало претензій. Своїми думками стосовно роботи вищезгаданих органів з нами поділилася віце-президент Федерації гімнастики України Стелла Захарова. 

«Чому сьогодні питання НОК стало настільки гострим для нашої спортивної сім’ї? За багато років ми чимало терпіли, але вже немає сил. Чи гарна була Олімпіада в Пекіні? Ні, вона була найгіршою за результатами за всю історію незалежної України. Якщо брати статистику результатів на Олімпіаді, то вона стає тільки гіршою. Якщо відсторонитися і подивитися на ситуацію збоку, то видно, що ми йдемо вниз. Особливо це стосується золотих медалей, адже саме від них залежить місце в рейтингу. Шкода, що дехто в цьому питанні маніпулює, намагаючись захистити себе. Зміни потрібно було робити, як тільки результати погіршилися», - сказала Захарова.

Окрім того, вона поставила під сумнів прозорість розподілу коштів. Захарова також засудила те, що Бубка підтримує кандидатуру Гутцайта(офіційно нинішній очільник НОК про це не заявляв і не підтримував жодного з кандидатів – ред.)

«Міністерство молоді та спорту тим часом мовчить і маніпулює фінансуванням. Спортсменів фінансують з коштів платників податків. Тим часом НОК діє непрозоро. А ми, спортсмени, не знаємо досі кому й куди йдуть гроші, хоча це громадська організація з виборною посадою. Взагалі потік коштів повинен обговорюватися, повинен бути прозорим. Особисто я, наша федерація, від Бубки за 20 років ні копійки не отримала, хоча федерація гімнастики приносить Україні медалі. Окрім того, ми не розуміємо, як працює Фонд солідарності, куди йдуть гроші. Більше того, у вузьких спортивних колах ми знаємо, що Сергій Бубка підтримує неофіційно Вадима Гутцайта. Це як взагалі? Він немає права це робити. Він, як знана людина з авторитетом в МОК, повинен бути нейтральним, бути поза процесом», – розповіла Захарова. 

Міністр молоді та спорту звинувачення, зокрема й збоку Беленюка, у непрозорості НОК спростовує.

«Хочу сказати, що мене завжди батьки виховували на цінностях поваги один до одного, до чесної боротьби і до людяності. Бо усі ці посади проходять, усе проходить. А повага до дорослих людей, до один одного залишається. Я не хочу нікого ображати, але це повністю не відповідає дійсності. Усі знають, що і як розподіляється, кому допомагають. Це зовсім різні речі, аніж те, що каже мій опонент, це його особиста справа. Це все не відповідає дійсності», - сказав Гутцайт в ефірі «Сніданку з 1+1».

Читайте також: Гутцайт: Допомагав, щоб наші президенти перетинали кордон і їхали на міжнародні конгреси

Під час підготовки матеріалу ми звернулися до низки президентів федерацій, віце-президентів НОК, але з різних причин вони відмовилися коментувати цю ситуацію. Ми сподіваємося на зворотню реакцію, як, до прикладу, це було після нашої розмови зі скелетоністом Владиславом Гераскевичем.

Читайте також: Відомі усі кандидати на пост президента Національного олімпійського комітету України

XXXVII звітно-виборна асамблея НОК, на якій і оберуть нового президента комітету, відбудеться 17-го листопада. На цих виборах першочергово повинна перемогти Україна і український спорт. Боротьба на спортивному фронті триває. 

Фото: ISSUU

Віталій Ткачук, Київ

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-