Павелко у Виконкомі УЄФА

Павелко у Виконкомі УЄФА

Аналітика
Укрінформ
Президент ФФУ зробив важливий крок у власній кар’єрі та підтримав вплив і престиж нашого футболу.

Гарна новина для українського футболу. Президент ФФУ Андрій Павелко потрапив до Виконкому УЄФА. Там він замінив Григорія Суркіса, а це значить, що України не втратить свій вплив на усі процеси в європейському футболі.

Сьогодні на 43-му Конгресі УЄФА в Римі визначилися перші особи організації. Зокрема, 51-річний словенець Олександр Чеферін залишився на посаді президента УЄФА, а трохи пізніше обрали новий склад Виконкому УЄФА.

На сім позицій у Виконкомі (одне автоматично відійшло француженці Флоранс Ардуен) претендували 10 осіб. Президент федерації футболу України Андрій Павелко потрапив до числа тих, хто набрав найбільше голосів (27). Його мандат діятиме протягом чотирьох років.

Зауважимо, що Павелко посів сьоме місце в голосуванні і набрав лише на два голоси більше, ніж перший з тих, хто не пройшов. Для обрання потрібно було набрати 28 голосів, але два бюлетеня виявилися зіпсованими.

Читайте також: Андрія Павелка обрано до складу виконкому УЄФА

Всі обрані до Виконокому УЄФА: Андрій Павелко (Україна), Шандор Чаньї (Угорщина), Давор Шукер (Хорватія), Луїс Рубіалес (Іспанія), Фернанду Гомеш (Португалія), Йеспер Меллер-Крістенсен (Данія), Арманд Дука (Албанія), Флоранс Ардуен (Франція). Чаньї, Шукера і Гомеша переобрали на новий термін.

Нагадаємо, що з 2007 року до складу Виконкому УЄФА входив Григорій Суркіс, а останнім часом 69-річний функціонер обіймає посаду віце-президента європейського футбольного союзу. Його повноваження в організації добігають кінця цього року. Ніхто не запропонував кандидатуру Суркіса на цих виборах. Чому? Григорій Михайлович вже давно не працює в ФФУ, до того ж йому скоро 70-м – а це вікове обмеження для роботи у Виконкомі УЄФА.  

Без перебільшення для 43-річного Андрія Павелка, який з початку 2015 року очолює федерацію футболу України, сьогодні один з найважливіших днів у кар’єрі. Нова посада дає йому реальний вплив у європейському футболі. Це можливість просувати Україну в різноманітних проектах і можливість самому претендувати на підвищення. Наприклад, на посаду віце-президента УЄФА.

«Це дуже хороший сигнал для України, яка буде представлена ​​в найвищому європейському футбольному органі. Нам буде необхідно попрацювати в складі УЄФА над загальними завданнями з розвитку», - так прокоментував своє обрання Павелко.

Читайте також: Блохін, Шевченко, Беланов і Бубка візьмуть участь у роботі 43 Конгресу УЄФА

Обрання у Виконком УЄФА – це і чималий плюс для політичних амбіцій Павелка в Україні. Вихід на міжнародний рівень футбольної влади є своєрідною страховкою у разі нових випадів проти його іміджу. Протистояння між ФФУ (головний союзник – «Шахтар») та «Динамо» ще не закінчилось, тому посада в УЄФА додасть Павелку ваги і можливостей.

Що з цього всього матиме Україна і, зокрема, наш футбол? Насамперед, ми отримаємо більше міжнародного футболу у себе вдома. Заявка на проведення в Україні в 2021-у році матчу за Суперкубок УЄФА матиме тепер куди більше шансів. Так само Україна може отримати й інші менш престижні змагання. Наша позиція і наш голос матимуть більше ваги у можливих суперечках чи конфліктних ситуаціях. Вочевидь, пришвидшиться і введення в чемпіонаті України системи відеоповторів (VAR), а це колосальний крок вперед для нашого футболу.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-