У Києві попрощалися з письменником Дмитром Капрановим

У Києві попрощалися з письменником Дмитром Капрановим

Фото
Укрінформ
У Михайлівському Золотоверхому соборі в Києві прощаються з українським письменником та блогером Дмитром Капрановим.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, попрощатися з письменником прийшли близько двохсот осіб.

Серед них його колеги, дипломати, політики, шанувальники творчості та інші.

Люди приносять із собою квіти, згадують, яким був Дмитро Капранов.

Зокрема, поет і засновник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович назвав братів Капранових феноменом.

«Феномен братів Капранових у тому, що вони ж приїхали, вони були в Росії тривалий час. І те, як вони прийшли, вони відразу стали борцями за українське… Де брати Капранови - там українська правда, я вже це казав… І вони були з правдою. І коли почалася війна, вони пішли захищати Київ. Тобто вони люди, які стоять на барикадах завжди і не бояться цього. І тут перші», - поділився спогадами Малкович.

Також він зауважив, що коли брати Капранови були два, «з ними було набагато надійніше, коли я знав, що є брати Капранови».

«Я сподіваюся, що силу свого серця Дмитро передасть Віталію. І він буде мати це серце за двох братів. Буде стояти. І я йому цього бажаю», - підсумував Малкович.

У Києві прощаються з письменником Дмитром Капранови / Фото: Кирило Чуботін. Укрінформ

Генеральний директор - художній керівник Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Євген Нищук наголосив, що «Дмитро є невід’ємною частиною нашого торування українського шляху, це справді велика втрата».

Нищук пригадав часи Революції Гідності, коли брати Капранови «неодноразово виходили, зачитували свої живі гротесково-правдиві речі».

«Вони були дуже влучними. І це не просто підтримка була, а це ті сентенції, задля яких ми, власне, боролися. Тому цей цикл історичних їхніх екскурсів, власне, їхні твори, їхня сама постать, постать Дмитра - це є частина нашого українського світу. І це для нас є великою втратою», - наголосив Нищук.

На запитання журналістів, чи говорили з Капрановими про війну, він відповів: «Про війну... Ми вже в часи війни побачилися, коли Дмитро з іронією розповів про те, що в нього операція на серці, але про війну ми не говорили, але про війну як таку ми говорили значно раніше - на згадуваних вашими колегами протестних акціях, на яких ми були в різних кінцях країни і в гарячі часи».

«Його така беззастережна активність у цьому говорила сама за себе, що ця наша війна - вона триває не один рік. І брати, і Дмитро говорив про це у своїх творах. Вона тисячоліттями триває. І випала честь і нам продовжувати цю війну проти окупанта, проти імперії, проти зла. І тому він є часткою воїна. Воїнства нашого», - підкреслив Нищук.

Поховають Дмитра Капранова на Байковому кладовищі у Києві.

Як повідомляв Укрінформ, 16 квітня раптово помер український письменник, публіцист і блогер Дмитро Капранов.

Брати Капранови - Дмитро Віталійович та Віталій Віталійович (нар. 24 липня 1967, Дубоссари, нині Молдова) — українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, блогери.

З 24 лютого 2022 року, з початку російського вторгнення в Україну, письменники боролися зі зброєю в руках у Києві в лавах полку "Азов".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-