Львівські хірурги врятували немовля із вадою легень

Львівські хірурги врятували немовля із вадою легень

Фото
Укрінформ
Спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая виконали торакоскопічну операцію на восьмий день життя немовляти, видаливши частину хворої легені.

Про це у Фейсбуці повідомляє Перше медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

Львівські хірурги врятували новонароджену дівчинку, яка будь-якої миті могла померти через вроджену ваду легень. Унікальну операцію спеціалісти дитячої лікарні виконали лише через три маленькі проколи на восьмий день життя немовляти.

Як повідомляють медики, Соломійка - вже четверта дитина у родині Матюшків. Ще в період вагітності - на 20-му тижні - батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз. Він звучить так: кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами - патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення - кісти, були «спокійними», тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», - пояснив керівник Центру хірургії Андрій Дворакевич.

Читайте також: Львівські хірурги видалили пухлину всередині кістки шестирічного хлопчика

Коли дитина ще була в утробі, лікарі вже тоді склали детальну «карту порятунку». Коли ж дівчинка народилась, її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай, малюків із кістозно-аденоматозною мальформацією легень оперують на восьмому місяці життя. Однак у Соломії часу підрости та набратися сил перед операцією - не було. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю та вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції дитина могла раптово померти будь-якої миті.

Втручання хірурги наважились виконати торакоскопічно - через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод вважається золотим стандартом передових клінік світу. Він складніший для хірурга, але легший для дитини - менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді.

Читайте також: У Львові хірурги вперше провели операцію на відкритому серці за технологією Феррацці

«Тож спеціалісти через невеличкі проколи - без розрізання грудної клітини - видалили нижню хвору половинку легені Соломійки. Раніше такі операції виконувались відкрито: хірургам доводилося робити великий розріз, а це має свої негативні наслідки для немовляти - призводить до деформації грудної клітки і хребта. Операція минула успішно і тепер Соломійка повністю здорова. Вона вже повернулася додому, де на неї чекали її сестрички та братик», - додали у медзакладі.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові робот Da Vinci прооперував першу дитину з онкопатологією.

Фото: Перше медоб'єднання Львова, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-