ВАКС призначив до розгляду по суті так звану справу «плівок Вовка»

ВАКС призначив до розгляду по суті так звану справу «плівок Вовка»

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд призначив до розгляду по суті справу щодо зловживання в Окружному адмінсуді Києва, так звану справу “плівок Вовка”.

Як передає Укрінформ, про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці.

“15 квітня за результатами підготовчого розгляду, який тривав з червня 2022 року, колегія суддів ВАКС призначила до судового розгляду так звану справу “плівок Вовка” - щодо зловживань в ОАСК, змови про вчинення дій з метою захоплення державної влади, створення штучних перешкод у роботі Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та її членів, створення, керівництва та участі у злочинній організації, зловживання впливом головою Окружного адміністративного суду Києва”, - йдеться у повідомленні.

Розгляд по суті призначений на 16:00 22 квітня.

Як вже повідомлялось, у ході досудового розслідування встановлено, що до складу злочинної організації, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та створення штучних перешкод у роботі ВККСУ, входили голова, два заступники голови і судді ОАСК.

Крім того, зазначена злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах.

Читайте також: Суд виправдав топпосадовця ДПСУ у справі про декларування

Зокрема для цього співучасники використовували схему з подання штучних адміністративних позовів від підставних громадських організацій чи осіб до свого ж суду з подальшим їх розглядом із наперед визначеним результатом.

Як повідомляв Укрінформ, Вища кваліфікаційна комісія суддів України визнала кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду Павла Вовка таким, що не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у КАС.

Павло Вовк - останній голова ліквідованого у грудні 2022 року Окружного адміністративного суду міста Києва.

У 2020 році були оголошені підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'яти суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації. За версією слідства, зазначені особи діяли в межах злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод у їхній роботі.

Читайте також: ВАКС оголосив вирок Онищенку у «газовій справі»

ОАСК відомий ухваленням резонансних рішень, серед яких – скасування нового українського правопису, скасування рішення Київради про перейменування Московського проспекту на проспект Бандери, визнання незаконною націоналізації Приватбанку, призупинення процесу перейменування УПЦ (МП), поновлення Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби тощо.

13 грудня 2022 року Верховна Рада ухвалила закон про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду. Цього ж дня закон підписав Президент.

У грудні 2022 року США запровадили персональні санкції щодо Вовка "за вимагання хабаря в обмін на втручання в судові та інші публічні процеси".

У 2017 році Вовк вирішив призупинити свою участь у конкурсі до Верховного суду. ВККС того ж року вирішила припинити кваліфікаційне оцінювання кандидата на посаду судді Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-