«Укрзалізниця» торік дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури - Кремінь

«Укрзалізниця» торік дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури - Кремінь

Укрінформ
За зверненням Уповноваженого із захисту державної мови торік “Укрзалізниця” дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури

Про це у Фейсбуці повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передає Укрінформ.

Зазначається, що за зверненням Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя “Укрзалізниця” повідомила про заходи, які були реалізовані у 2023 році, а також ті, що плануються протягом 2024-го.

Так, "товариством у 2023 році виконано заходи з перейменування 82 об’єктів залізничної інфраструктури, зокрема 17 залізничних платформ, 16 роздільних пунктів та 49 зупинних пунктів”.

“Нарешті ... були перейменовані Зелена Роща, Суворове, Жовтневий, Зарічево, Колгоспна, Чапаєвка, Ватутіне, Радгоспна, Первомайськ-на-Бузі, Скоросний, Красний Шахтар тощо. На черзі - перейменування окремих регіональних філій АТ “Укрзалізниця”, які потребують приведення у відповідність до вимог сучасності. Очищуючи свій громадський простір, ми наповнюємо його українським змістом”, - зазначив Кремінь.

Уповноважений наголосив, що процес дерусифікації потребує постійного громадського контролю.

Крім того, в “Укрзалізниці” повідомили, що у березні 2024 року структурними підрозділами проведено моніторинг об’єктів залізниці, рухомого складу щодо виявлення російськомовних написів та технічних позначок, зображень (барельєфів, пам’ятних дошок), які не відповідають сучасному історичному контексту, містять елементи і сюжети, притаманні імперському або радянському (комуністичному) режиму та наголосили, що "за кожним виявленим об’єктом вжито або вживаються заходи з їх усунення".

Читайте також: У Києві з’явився проспект Повітряних сил України

Як відомо, на початку 2023 року АТ “Укрзалізниця” ініціювала проведення трирічної програми “Залізна українізація”, яка спрямована на вилучення російськомовних покажчиків, вказівників, вивісок, повідомлень, написів та іншої публічно розміщеної текстової, візуальної і звукової інформації, що використовується або може використовуватися для інформування пасажирів, а також інших символів російського імперського та радянського тоталітарного минулого, з об’єктів залізничного транспорту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-