У Литві проживають 85 тисяч українських біженців - усі отримали статус тимчасового захисту

У Литві проживають 85 тисяч українських біженців - усі отримали статус тимчасового захисту

Ексклюзив
Укрінформ
Утікаючи від війни, 85 тисяч українців знайшли прихисток у Литві та отримали статус тимчасового захисту. Уряд цієї країни сприяє інтеграції та адаптації біженців на усіх рівнях суспільного життя.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомила міністр МВС Литви Аґне Білотайте.

«Наразі в Литві перебуває 85 тисяч українських біженців, і громадяни Литви відкрили їм не лише двері своїх домівок, а й свої серця. І я з самого початку особисто займалася реєстрацією українських переселенців, для того, щоб їм створити максимально комфортні умови у всіх сферах, а також надати можливість інтегруватися в трудовий ринок, щоб вони могли за бажанням працювати», - сказала Білотайте.

Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ
Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Вона додала, що українські біженці в Литві отримали статус тимчасово захисту і можуть абсолютно вільно користуватися послугами охорони здоров’я, освітніх закладів, як шкіл, коледжів, так і садочків. Маючи картку тимчасового захисту, для українців у Литві - безкоштовний проїзд у громадському транспорті. Вони отримують соціальні виплати, у тому числі з інвалідності. Багато литовців безкоштовно надали свої оселі численним сім’ям з України. Українці дуже легко адаптовуються та інтегруються в суспільство у всіх сферах життєдіяльності. 

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів Литви консенсусом ухвалив виділення додаткових 326 тисяч євро на підтримку біженців з України.

Читайте також: Як український уряд працює з українськими біженцями

Зокрема, 304 тисячі євро буде виділено на витрати, заплановані в лютому 2024 року. З них 160 тисяч євро підуть на забезпечення інституціонального соціального догляду, 130 тисяч євро - на одноразову допомогу на поселення для облаштування проживання в муніципалітеті та компенсацію за навчання дитини за програмою дошкільної та передшкільної освіти. Ще 14 тисяч євро виділено на інституційний соціальний догляд, який надається згідно з порядком виділення соціальних послуг іноземцям, встановленим міністром соціального захисту і праці.

На початку цього року уряд Литви ухвалив рішення про виділення 4 млн євро на покриття витрат українців, які навчаються в Литві.

Перше фото: LRT

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-