В Україні планують залучати для розмінування мобільні комплекси з утилізації боєприпасів

В Україні планують залучати для розмінування мобільні комплекси з утилізації боєприпасів

Укрінформ
Міністерство оборони України розглядає можливість застосування мобільних комплексів з утилізації боєприпасів для розмінування визволених територій.

Про це повідомила пресслужба відомства з посиланням на заступника міністра оборони Юрія Джигира, передає Укрінформ.

Як зазначається, отримані завдяки таким комплексам продукти утилізації можна буде повторно використовувати у виробництві нових боєприпасів для потреб українських захисників.

Джигир наголосив, що, попри активні бойові дії, Міноборони продовжує посилювати систему екологічного управління відходами.

За приблизними оцінками, у вже звільнених від російських загарбників регіонах забруднені до двох мільйонів гектарів полів.

Читайте також: Україна може запозичити у Камбоджі підхід розмінування земель - Мінекономіки

На тимчасово захопленій території потенційно під загрозою перебувають шість мільйонів гектарів землі. Після визволення вони потребуватимуть перевірки й розмінування.

«За різними оцінками, не здетоновують понад 20% випущених боєприпасів. До цього слід додати активне застосування мін. Що робити надалі? Ми бачимо, що існують технологічні рішення, намагаємось запустити мобільні комплекси з утилізації боєприпасів», - зазначив заступник міністра.

Як повідомляється, згадані комплекси широко використовують у світі. Особливо в тих країнах, де велися або ведуться бойові дії, унаслідок яких залишаються замінованими великі території.

Україна наразі шукає шляхи для отримання цих комплексів.

Читайте також: Міжнародні партнери виділили Україні понад $700 мільйонів на гуманітарне розмінування - Мінекономіки

«Сильні сторони цієї ініціативи: комплекси мобільні, пересування й утилізація – безпечні, вони дають можливість повторно використовувати отримані продукти утилізації для виробництва нових боєприпасів», - пояснив Джигир.

Застосування комплексів після перемоги дозволить зменшити навантаження на екосистему, оскільки, серед іншого, вони зменшують забруднення земель, водойм і повітря.

Міноборони опрацьовує законодавчі зміни, щоб мати можливість залучати до робіт такі комплекси.

Для якнайшвидшого запуску пілотного проєкту вже проведені консультації з Державною службою з надзвичайних ситуацій, Державною спеціальною службою транспорту, внутрішніми відомчими підрозділами й організаціями, які проводять гуманітарне розмінування.

Читайте також: Британія передасть Україні партію обладнання для розмінування

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, станом на початок квітня вибухонебезпечними предметами забруднені близько 25% території України. Найщільніше замінованими залишаються звільнені від загарбників регіони.

Фото всередині тексту: Міноборони України, перше – Олександр Павлюк, Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-