У Росії в СІЗО помер волонтер, який допомагав українським біженцям

У Росії в СІЗО помер волонтер, який допомагав українським біженцям

Укрінформ
Російський волонтер Олександр Демиденко, який допомагав українським біженцям повернутися додому, помер у СІЗО в Бєлгороді.

Про це повідомляє BBC із посиланням на родичів Демиденка, передає Укрінформ.

Як зазначається, 8 квітня адвокат повідомив родині Демиденків, що Олександр помер 5 квітня. Жодних подробиць про причини його смерті немає.

Пенсіонер Олександр Демиденко із дружиною жив у приватному будинку на Бєлгородщині. Від травня 2022 року він допомагав біженцям з України діставатися КПП "Колотилівка — Покровка" - це єдиний прикордонний перехід з РФ в Україну. У його будинку зупинялися на ночівлю сотні людей.

Волонтер відкрито займався допомогою біженцям і звертався до керівництва району з проханням забезпечити умови для людей на КПП, зокрема поставити намет з обігрівом та гарячою водою.

Фото: Demidenko's archive

17 жовтня 2023 року Демиденко поїхав на прикордонний перехід, щоб допомагати біженцям, і перестав виходити на зв'язок. За кілька днів рідні з'ясували, що його затримали.

Суд заарештував Демиденка — спочатку на 10 діб у адміністративній справі про розпивання алкоголю у заборонених місцях, а потім у кримінальній справі про незаконний обіг зброї. Волонтера обвинувачували у зберігання сучасної гранати та мінного підривника часів Другої світової війни. За словами сина Демиденка, Олександр визнав себе винним за цим обвинуваченням, але зробив це під тиском, щоб захистити близьких від переслідування.

За словами дружини волонтера, коли в них удома проводили обшук, на який привезли і Олександра, свідки бачили на його спині безліч синців. Син Демиденка Олег розповідав журналістам, що батько телефонував йому та розповідав про тортури. Зокрема, його «прив'язували до батареї та стріляли йому під ноги».

Як повідомляв Укрінформ, суд у російському Бєлгороді заарештував і відправив до СІЗО засновницю волонтерської організації "Армія красунь", яка допомагає українським біженцям, Надін Гейслер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-