СБУ оголосила підозру у держзраді кремлівському пропагандисту з телеканалів Медведчука

СБУ оголосила підозру у держзраді кремлівському пропагандисту з телеканалів Медведчука

Укрінформ
Служба безпеки України оголосила підозру у державній зраді кремлівському пропагандисту Михайлу Шпіру, який переховується на тимчасово захопленій росіянами території Херсонської області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляєСБУ.

Фігурант був частим гостем на телеканалах обвинувачуваного у держзраді колишнього народного депутата Віктора Медведчука, а в 2020 році втік до Москви.

За матеріалами СБУ в червні 2023 року він уже отримав заочний вирок за свої дії у вигляді 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Втім, за нові задокументовані злочини йому загрожує суворіше покарання.

Зокрема кіберфахівці СБУ виявили докази його співпраці з російськими спецслужбами.

На початку повномасштабного вторгнення РФ Шпір став одним із основних рупорів Кремля, який публічно підтримав очільника РФ Володимира Путіна в агресивній війні проти України.

Читайте також: Чехія ввела санкції проти Медведчука

Після захоплення Херсона зрадника призначили так званим “заступником міністра цифрового розвитку та масових комунікацій” у псевдоадміністрації.

Встановлено, що саме він санкціонував підрив загарбниками вежі українських операторів мобільного зв’язку і телерадіомовлення, коли вони тікали з правобережжя.

Серед іншого, Шпір публічно закликав російський Генштаб скоригувати ракетні удари по енергооб’єктах України, щоб повністю вивести їх з ладу.

За це командування російських військ влітку 2023 року нагородило свого поплічника медаллю “учасника спеціальної воєнної операції”.

Читайте також: «Медведчуківська» блогерка з Києва та інші: СБУ затримала шістьох проросійських агітаторів

Слідчі СБУ повідомили Шпіру про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ст. 436 (пропаганда війни), ч. 2, ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Оскільки фігурант переховується від правосуддя на території РФ і тимчасово захопленій частині України, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила додаткову підозруросійському актору-пропагандисту Володимиру Машкову.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-