Падіння російського Іл-76: Лубінець каже, що Москва ігнорує звернення щодо «загиблих»

Падіння російського Іл-76: Лубінець каже, що Москва ігнорує звернення щодо «загиблих»

Укрінформ
Наразі немає відомостей про те, що хтось із списку російських пропагандистів виходив на зв'язок щодо падіння літака Іл-76 у Бєлгородській області у січні та інформації про нібито загиблих.

Про це в інтерв’ю Суспільному сказав омбудсмен Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

Говорячи про оприлюднення російськими пропагандистами списків українських військовополонених, які нібито перебували на борту цього літака, уповноважений із прав людини поінформував, що на наступний день після цього інциденту направив лист російському омбудсмену Тетяні Москальковій, де розписав по пунктах, що РФ відповідає за життя військовополонених.

«На мій лист щодо надання списків я донині не отримав відповідь. Москалькова не може підтвердити, що список російських пропагандистів відповідає дійсності», - сказав Лубінець.

Він підтвердив, що сказав їй про готовність України у будь-який час і день у визначеному місці прийняти тіла тих військовополонених, які нібито були на борту літака Іл-76. За його словами, щодо цього українська сторона запропонувала російській всі варіанти.

Омбудсмен додав, що після цього були заяви, що нібито от-от буде передача тіл, «і знову ми їх (тіла - ред.) чекаємо».

Читайте також: Використання українських полонених при падінні Іл-76 нагадує теракт в Оленівці - Лубінець

«Україна ніколи не створювала перешкод щодо отримання тіл загиблих наших героїв і героїнь. А також ми ніколи не створювали перешкод щодо передачі тіл російських військовослужбовців», - зазначив він.

Як повідомлялося, очільник РФ Путін заявив, що літак Іл-76 нібито був збитий в Бєлгородській області саме системою ППО Patriot з українського боку.

Міноборони РФ повідомило, що на борту Іл-76 нібито перебували 65 українських військовополонених, яких везли на обмін, а також шість членів екіпажу і троє супроводжуючих.

У ГУР МОУ підтвердили, що на 24 січня був запланований обмін військовополоненими, але він не відбувся.

31 січня обмін таки мав місце, але людей із попереднього списку в ньому не було. У відомстві також наголосили, що РФ досі не надала доказів того, що на борту Іл-76 були українські військовополонені.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українська сторона наполягатиме на міжнародному розслідуванні цього інциденту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-