Ворожим наративам треба протиставляти свої, з кращою аргументацією - експерти

Ворожим наративам треба протиставляти свої, з кращою аргументацією - експерти

Відео
Укрінформ
Для протидії російській пропаганді потрібно просувати свої наративи на противагу російським.

Таку думку висловив у ефірі програми Укрінформу «Самохвалов запитує» керівник ГО «Cat-ua» кандидат наук з соціальних комунікацій Артем Захарченко.

«Для боротьби із стратегічними наративами працюють стратегічні наративи. Якщо ворог розповідає якусь історію - ви маєте розповідати іншу історію, цікавішу за їхню. Наприклад, російський стратегічний наратив – це історія про те, як РФ перемагає. Натомість Україні потрібно розповідати свою історію, яка пояснюватиме яскраво, з кращою аргументацією, ніж у росіян, чому Україна має шанси вистояти», - сказав він.

На переконання Захарченка, потрібно показувати удари по російських НПЗ, розповідати про ініціативу Чехії, яка змогла знайти сотні тисяч артснарядів для України, тощо.

Читайте також: Телеграм є основним каналом постачання роспропаганди в Україну - експерти

«І показувати це треба не окремими історіями, а цілісною історією, яка засвідчує, що Україні вдається краще, що українці креативніші. Але при цьому потрібно не відриватися від реальності, не відлітати кудись у емпіреї, інакше ніхто у ці історії не повірить», - пояснив кандидат наук з соціальних комунікацій.

Він закликав людей, які й досі читають російські медіа, розібратися, чи справді їм це потрібно.

«Подумайте, чи вам потрібна ця точка зору. Інформаційну гігієну ніхто не скасовував. І завжди ставте собі питання: чому це з’явилося зараз, чому ця інформація з’явилася саме зараз? Це навіть не стільки медіагігієна, скільки просто бажання подумати, як це працює, чому саме зараз про це написали», - заявив кандидат наук з соціальних комунікацій.

Своєю чергою експерт з комунікацій Роман Вибрановський зазначив, що підписаний на кілька українських медіа, яким платить за контент, бо ця сфера має розвиватися.

«Ми не їмо безкоштовних біляшів, ми і дешеві біляші на вокзалі не дуже хочемо їсти... Але при цьому ми послуговуємося безкоштовними медіа. І якщо ми почнемо хоч трошки, "за каву" платити за хороші якісні медіа, воно (інформаційне середовище – ред.) почне змінюватися», - переконаний Вибрановський.

Як повідомляв Укрінформ, голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим’юк заявила, що російська пропаганда отруює уми, створюючи підґрунтя для війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-