Телеграм є основним каналом постачання роспропаганди в Україну - експерти

Телеграм є основним каналом постачання роспропаганди в Україну - експерти

Відео
Укрінформ
Телеграм є основним каналом постачання роспропаганди в Україну, інших, таких же потужних, наразі немає.

Про це в ефірі програми Укрінформу «Самохвалов запитує» поінформував кандидат наук з соціальних комунікацій, керівник ГО «Cat-ua» Артем Захарченко, відповідаючи на запитання, чи не перебільшена проблема з Телеграмом для України із точки зору інформаційної гігієни, передає кореспондент Укрінформу.

«Як може бути ця проблема занадто перебільшеною, якщо це – основний канал постачання російської пропаганди в Україну? Інших таких потужних немає і близько», - вважає він.

Читайте також: У Росії паралельно працюють кілька пропагандистських структур - експерт

Відповідаючи на питання про імовірність того, що якщо закрити Телеграм, то адміністратори цих каналів знайдуть інший месенджер, у якому будуть робити те ж саме, Захарченко закцентував увагу на тому, що коли Ютуб заблокував канали російських пропагандистів, то після цього вони не знайшли альтернативно адекватного каналу.

Експерт з комунікацій Роман Вибрановський вважає, що одним із найкращих кроків у плані боротьби з Телеграмом, зокрема – з тим, що люди постійно дивляться різні канали з низькоякісним контентом, зробили держустанови, створивши свої Телеграм-канали, які, наприклад, швидше показують, звідки летять ракети.

«І люди можуть відписуватися від всякого лайна, бо є держканал, у якому це все зрозуміло. Тоді нащо потрібні всі інші?», - зазначив експерт.

Окремо Вибрановський висловив думку, що з різними Телеграм-каналами можна ефективніше боротися, якщо, наприклад, знайти тих людей, які напряму утримують «джинсу». «Мені здається, що тут питання бажання… якщо захотіти», - заявив він.

Захарченко вважає, що з Телеграмом можна працювати так, як працювала, наприклад, Франція з Фейсбуком, наклавши на нього багатомільйонні штрафи (на початку 2022 року французька служба захисту конфіденційності даних оштрафувала Гугл і Фейсбук на загальну суму 210 млн євро, з них 60 млн євро – Фейсбук, за те, що вони перешкоджали можливості користувачів заважати компаніям відстежувати їх онлайн-активність – ред.).

Читайте також: Регулювання Телеграму: чи можливо знайти баланс

За словами кандидата наук з соціальних комунікацій, навіть якщо засновник Телеграму Павло Дуров не заплатить ці штрафи, це принаймні прозвучить у інформпросторі.

Захарченко зазначив, що якщо постійно говорити на цю тему і підтримувати інформпривід про те, що з боку Телеграму є порушення, то імідж цієї соцмережі буде псуватися.

Як повідомлялося, експерт ГО «Інститут Дослідження Кібервійни» Єгор Аушев заявив, що із технічної точки зору заборонити використання месенджера Телеграм в Україні – можливо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-