Альтернативна комунікація у публічних просторах важлива не лише для людей з аутизмом - Зеленська

Альтернативна комунікація у публічних просторах важлива не лише для людей з аутизмом - Зеленська

Укрінформ
У публічних просторах, де багато людей і підвищене стресове навантаження, можлива альтернативна комунікація, яка буде комфортною і зрозумілою для людей з аутизмом, а також зручною для кожної людини.

Про це дружина Президента України Олена Зеленська заявила у Телеграмі з нагоди Всесвітнього дня обізнаності про аутизм, передає Укрінформ.

За її словами, сьогодні у світі одягають блакитне на знак підтримки людей із розладами аутистичного спектра (РАС). Саме цей колір є символом Всесвітнього дня обізнаності про аутизм.

Аутизм не лікується, бо це не хвороба, а комплексний стан. Людина з аутизмом дещо інакше сприймає світ. Її нервова система та мозок працюють у незвичний для більшості з нас спосіб”, - наголосила перша леді.

Вона зауважила, що у публічних просторах, особливо там, де люди відчувають підвищене стресове навантаження, наприклад, на вокзалах, у поліклініках чи навіть у торговельному центрі, можлива альтернативна комунікація, яка буде комфортною і зрозумілою для людей з аутизмом.

Це спеціальні картки, що містять текстовий опис та піктограму, яка схематично зображує відповідну дію чи прохання. Наприклад, текст “іди за мною” разом із зображенням людини, яка бере за руку іншу людину, – це картка про можливість отримання допомоги; текст “стійте тут”, біля якого піктограма з людиною та рукою, що вказує на зупинку.

Це, за словами Зеленської, приклади рекомендацій, які ще до повномасштабного вторгнення РФ розробляли українські фахівці для посібника “Доступність аеропортів”, створеного в межах ініціативи “Без бар'єрів”.

Читайте також: Подорожі та аутизм: поради для поїздок із дітьми з розладами аутистичного спектра

“І хоча поки, на жаль, наші аеропорти зачинені, картками для альтернативної комунікації вже можна користуватися в інших сферах”, - зазначила вона.

“Усі ми іноді неуважні, не виспалися, не можемо сконцентруватися. Або просто розгублені, адже вперше на вокзалі чужого міста і ніяк не вдається зорієнтуватися. Тому пам’ятаймо, що простір або сервіс, адаптований для людей з нейровідмінностями, – він не лише для них, він стає зручним для всіх”, - підкреслила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, дружина Президента на засіданні Ради безбар’єрності презентувала проєкт “Гайд безбар’єрних подій”.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-