Зеленський вручив ордени Героям України та родинам загиблих бійців

Зеленський вручив ордени Героям України та родинам загиблих бійців

Фото, відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» захисникам, яким присвоєне звання Героя України, та родинам полеглих воїнів, удостоєних цього звання посмертно.

Про це повідомила пресслужба глави держави, передає Укрінформ.

Церемонія нагородження відбулася в Білій залі Героїв України у Маріїнському палаці в Києві.

«Кожна історія наших воїнів, які удостоєні найвищого звання Героя, – це гордість нашої держави. І так буде завжди. Це люди, які проявили силу власної волі, щоб Україна була вільною», – зауважив Президент.

Президент Володимир Зеленський вручив ордени «Золота Зірка» захисникам, яким присвоєно звання Героя України та родинам загиблих воїнів / Фото: Офіс Президента

Він наголосив, що такі сміливі воїни – честь для держави, та подякував їхнім батькам за виховання таких дітей.

«Я дякую всім вам за незалежність України. Я прошу завжди шанувати сміливість наших людей, які віддали своє життя заради нашої країни й народу. Хай завжди буде світлою їхня пам’ять», – зазначив Зеленський.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих за свободу й незалежність України.

«Золоту Зірку» глава держави вручив капітану Олександру Настенку, підрозділ якого здійснював наступальні дії в Донецькій області. Під час боїв у листопаді минулого року капітан першим дістався до позицій російської арміх та знищив ворога. Завдяки вмілим діям Настенка його підрозділ захопив ворожі позиції.

Звання Героя України з врученням ордена удостоєний капітан Едуард Сабанін. Протягом березня-жовтня минулого року підрозділ під його командуванням знешкодив та знищив 52 танки й іншу броньовану техніку росіян. Під час боїв у Луганській області капітан дістав важке поранення, але попри це забезпечив евакуацію побратимів з-під обстрілу й надав першу допомогу пораненому бійцю.

Читайте також: Президент вручив нагороди бійцям Нацгвардії

«Золоту Зірку» з рук Президента одержав сержант Олег Федоров. У складі бронегрупи захисник брав участь у боях на території Херсонської області. У результаті злагоджених дій їм вдалося вибити російські війська із села Садки. У листопаді 2022 року бойова машина під командуванням Федорова зайняла рубіж на березі Дніпра біля селища Козацького, відрізавши ворогу шляхи для безпечного відходу.

Також глава держави передав орден «Золота Зірка» батьку полеглого лейтенанта Олега Буяла, який захищав батьківщину на сході. Завдяки діям лейтенанта вдалося визволити селище Новодонецьке. 13 червня 2023 року по позиціях його підрозділу росіяни завдали масованого артилерійського удару, унаслідок якого захисник загинув.

«Золоту Зірку» отримали рідні молодшого сержанта Віталія Дереха, удостоєного звання Героя України посмертно. У травні 2022 року розрахунок протитанкового ракетного комплексу «Скіф» («Стугна-П») під командуванням молодшого сержанта знищив 15 одиниць військової техніки РФ. Унаслідок ворожого удару 28 травня того ж року Дерех загинув на бойовій позиції.

Читайте також: Зеленський вручив нагороди з нагоди Дня українського добровольця

Передав «Золоту Зірку» Героя України Зеленський рідним капітана Богдана Добробабенка.

У 2022 році підрозділ під командуванням Добробабенка зайняв передові позиції російських військ у Херсонській області й забезпечив просування інших підрозділів. Завдяки його діям були визволені Іванівка й Трифонівка. У жовтні того ж року під час звільнення П'ятихаток капітан знищив ворожий бронеавтомобіль та групу російської піхоти, але в бою потрапив під масований артобстріл і героїчно загинув.

Орден з рук глави держави одержали рідні Героя України молодшого сержанта Олександра Кавуна, який брав участь у визволенні Куп'янська Харківської області, Стельмахівки й Новоселівського Луганської області.

13 травня минулого року під час масованого ворожого штурму молодший сержант прибув на допомогу підрозділам, які вели бій, та попри щільний обстріл допоміг розчистити завали й надати першу медичну допомогу пораненим. Захисник дістав контузію й уламкове поранення, проте відмовився від евакуації та продовжив виконання бойового завдання. Унаслідок вибуху артилерійської міни молодший сержант зазнав травми, несумісної з життям.

Передав «Золоту Зірку» Президент також родині полеглого командира механізованої роти капітана Богдана Калагурського, який брав участь у захисті України від початку повномасштабного вторгнення РФ. У серпні 2022 року Калагурський стримував ворожий штурм у Миколаївській області та був смертельно поранений.

«Золоту Зірку» отримала також родина командира стрілецької роти капітана Сергія Короля, якому присвоєне найвище звання посмертно. У 2023 році захисник брав участь у відбитті ворожого штурму в Харківській області. У бою, що тривав майже шість годин, він дістав поранення й героїчно загинув.

Передав орден глава держави також родині полеглого капітана Івана Кримського, який захищав батьківщину з 2020 року. У травні 2022-го на території Донецької області Кримський разом з очолюваним підрозділом вступив у бій з ворожими диверсантами, які оточили українську позицію, відтіснив противника та зміг евакуювати поранених.

Читайте також: Герої України: Зеленський вручив військовим ордени й відзнаки

Того ж дня штурмова група потрапила під вогонь російських мінометів, унаслідок чого капітан дістав смертельні поранення.

Орден із рук Президента одержали також рідні полеглого штаб-старшини Михайла Максіяна, який неодноразово брав участь у відбитті ворожих штурмів, а також у доправленні допомоги оборонцям Маріуполя й визволенні захоплених українських територій. Штаб-старшина загинув у січні 2023 року під час виконання бойового завдання в Запорізькій області.

Орден «Золота Зірка» отримала родина молодшого сержанта Олексія Миршавого, якому звання Героя України присвоєне посмертно. У листопаді 2022 року під час наступальних дій у Луганській області він дістав поранення, проте продовжив вести бій і забезпечив відхід української групи. Молодший сержант вів вогонь по російських військах, поки в нього не закінчився боєкомплект. Ціною власного життя він не допустив прориву загарбників.

Вручив найвищу державну нагороду Зеленський також родині полеглого капітана Віталія Невінського, який захищав Україну з 2017 року.

Невінський неоднарозово знищував живу силу та військову техніку загарбників. У грудні 2022 року під час бойових дій він дістав смертельне поранення.

Одержала орден «Золота Зірка» також родина пілота тактичної авіації полковника Владислава Рикова, удостоєного найвищого звання посмертно.

Від початку російської збройної агресії Риков здійснив 385 бойових вильотів, знищив понад 80 російських танків і 65 броньованих машин, 18 пунктів управління й понад 1300 військових РФ. Полковник загинув у лютому 2024 року в Донецькій області внаслідок ураження його літака ворожою ракетою.

«Золоту Зірку» з рук глави держави отримала родина молодшого сержанта Олександра Романова.

У 2022 році на території Харківської області група під командуванням Романова забезпечила деблокування одного з підрозділів Національної гвардії України, але не змогла вчасно відійти через переважальні сили ворога. Молодший сержант дістав поранення, але залишився прикривати відхід групи до останнього набою й подиху.

Вручив орден Зеленський також родині полеглого лейтенанта Дениса Самофала, який із середини березня 2022 року брав участь у бойових діях на сході країни та в Херсонській області, успішно знищував живу силу та військову техніку ворога.

У квітні під час оборони Кремінної Луганської області Самофал дістав поранення в ногу. Уже в жовтні був залучений до успішного наступу на Херсонському напрямку, керував підрозділом під час штурму ворожих позицій. Загинув 15 жовтня 2022 року в районі Нової Кам’янки під час російського танкового обстрілу.

Одержали «Золоту Зірку» також члени родини полеглого в боях за Україну старшого солдата Дмитра Шпака, який у червні 2022 року брав активну участь в обороні Сєвєродонецька й Лисичанська Луганської області.

Старший солдат мужньо виконував спеціальні бойові завдання й у Запорізькій області. Неодноразово з ризиком для життя брав участь у вогневих нальотах на катерах в акваторії Каховського водосховища на прибережні позиції російських військ. У листопаді 2022 року під час однієї з таких операцій його група вступила в бій із переважальними силами ворога. Забезпечуючи вогневе прикриття відходу групи, Шпак дістав смертельне поранення.

«Золоту Зірку» отримали також батьки молодшого сержанта Артема Сауха, який восени 2022 року у складі штурмового підрозділу успішно виконував бойові завдання в Майорському Донецької області, а з грудня мужньо брав участь в обороні Бахмута.

У березні 2023 року, рятуючи важкопораненого побратима під щільним мінометним вогнем загарбників, Саух дістав смертельне уламкове поранення.

Удостоєний звання Героя України посмертно полковник Національної гвардії Андрій Приймаченко, який у квітні 2022 року відзначився мужніми та героїчними діями в запеклих боях на Ізюмському напрямку.

Минулого року Приймаченко воював в Авдіївці Донеьцкої області, а також поблизу Веселого та Вугледара. У жовтні група під його керівництвом знищила два російські бронеавтомобілі разом із екіпажами. Під час ворожого артилерійського обстрілу полковник загинув.

Отримали «Золоту Зірку» також рідні підполковника Нацгвардії Ігоря Демчука, удостоєного звання Героя України посмертно.

У кінці березня 2022 року Демчук брав участь у визволенні села Ягідного Чернігівської області. Група під його керівництвом захопила два ворожі танки Т-72, які згодом були передані Збройним силам України.

Підполковник воював також у районі Сєвєродонецька, Вугледара й Урожайного Донецької області, знищив багато техніки та живої сили ворога. У серпні 2023 року під час бою російські війська відкрили по позиціях нацгвардійців артилерійський вогонь, комбінований із ударом авіації. Демчук загинув від ворожої авіабомби.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент відвідав військовий госпіталь у Сумах та вручив пораненим захисникам України державні нагороди.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-