Українці розуміють цю війну як свою місію - голова Наглядової ради УКФ

Українці розуміють цю війну як свою місію - голова Наглядової ради УКФ

Укрінформ
Українці розуміють нинішню війну як свою місію, оскільки йдеться про захист власного життя, свого існування.

Про це сказала під час публічного інтерв’ю в Музеї історії міста Києва докторка філософії, професорка кафедри української філософії та культури КНУ імені Тараса Шевченка, голова наглядової ради Українського культурного фонду Наталія Кривда, передає Укрінформ.

Професорка зауважила, що у статті військового аналітика Альтмана, надрукованій у The Atlantic у квітні 2022 року, коли тільки-но визволили Київську область від окупації, було сказано, що перевагою української армії й українського суспільства є вміння об'єднуватися по горизонталі.

«В ситуації, коли немає наказу згори, люди беруть на себе відповідальність самостійно... Директор Київського музею бере на себе відповідальність: відключає сигналізацію і ховає твори у підземні сховища, роблячи це самостійно, своїми руками. Директор школи приймає рішення, що дітей треба сховати, і робить це. Лейтенант, не маючи зв'язку з командиром, приймає рішення передислокувати танк в інше місце, – і починає стріляти по колонії російської техніки, яка йде Житомирською трасою. Наштовхнула мене на цю думку стаття в часописі The Atlantic, де зустріла термін «місійна війна». Українці розуміють цю війну як свою місію. Ми захищаємо своє життя, своє існування. І це ключова причина», - сказала Кривда.

Вона нагадала, що всі найуспішніші проєкти в Україні у різні періоди були мережевими і горизонтальними.

Читайте також: Запас стійкості українців є великим, його не можна вкрасти – психолог

«Горизонтальні зв'язки – частина національних культурних практик. Ми довго були бездержавною країною. Вертикаль влади завжди сприймалася в Україні як щось стороннє, не дуже варте довіри. Ніколи не було своєї влади, розумієте? Тому ми й випрацювали оцей спосіб організації по горизонту: свій до свого по своє, така собі толока», – зауважила професорка.

За її словами, якщо під цією оптикою подивитися на історію української культури, побачимо тільки горизонтальні зв'язки, вміння створювати мережі: братських шкіл, «Просвіти», «Громади». А також - мережа УПА, партизанські рухи в усіх війнах.

«Ми виживаємо за рахунок горизонтальних мереж, а не вертикалі. Сьогодні у нас наша влада, ми привласнили собі державу, поки що поганенько, але привласнюємо далі – точно в цьому впевнена. Тому державні інституції, які створюються, мають стати нашими інституціями. У прямому сенсі слова. І громадянське суспільство, і експертне середовище, і просто небайдужі громадяни – маємо стати активними учасниками взаємодії», - наголосила Кривда.

Читайте також: Покальчук: Українська армія десь добробат, а в чомусь - супер-НАТО

Як повідомлялося, Наталія Кривда стала головою наглядової ради УКФ 6 березня 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-