Росія точно знала про підготовку теракту в «Крокусі» ще з лютого - Буданов

Росія точно знала про підготовку теракту в «Крокусі» ще з лютого - Буданов

Укрінформ
Росія заздалегідь, мінімум з 15 лютого, знала про підготовку терористичної операції на її території.

Як передає Укрінформ, про це заявив начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов під час розмови на Третьому міжнародному форумі зі стратегічних комунікацій, повідомляє пресслужба ГУР.

«Як мінімум, 15 лютого 2024 року РФ знала про підготовку. Я вам більше скажу, ця інформація пройшла через розвідуправління угруповання в Сирії. От звідти вона пішла на Москву. І нехай не розповідають казки, що це дивним чином все матеріалізувалось нізвідки», - наголосив Буданов.

За його словами, Росія знала звідки прийдуть бойові групи, через які дві країни вони переміщувались на територію держави-агресора.

Читайте також: В ISW проаналізували заяви Путіна та Лукашенка про теракт у «Крокусі»

«Для чого вони допустили, щоб це сталося - є кілька варіантів. Перше - це, як у них прийнято, боротьба «веж», аби зараз зняти кілька високопосадовців. Інший варіант - вони насправді недооцінили масштабів того, що станеться. Думали, що це буде більш локально, і хотіли звинуватити в усьому Україну», - зазначив начальник ГУР МОУ.

Він зауважив, що у Кремлі уже тричі змінювали версії того, що сталось у підмосковному «Крокус Сіті Холі», намагаючись хоч якось приплести до теракту так званий «український слід».

«З’явились пояснення Патрушева і Бортнікова, який там звинуватив мене особисто і що це все взагалі зробила Україна. Це є нісенітницею. До речі, якщо ми торкнулись цього болючого питання, хоч це й ворог, але я не схвалюю в принципі терористичні акти проти цивільних людей», - заявив Буданов.

Читайте також: Кількість жертв у підмосковному «Крокус Сіті Холі» зросла до 143

Очільник української розвідки додав, що Росія сама посіяла хаос і самовпевнено вважала, ніби зможе його контролювати.

«Є такий сталий вираз, навіть істина. Вона в середовищі спеціальних служб завжди функціонує: усі намагаються створити контрольований хаос. Абсолютно всі більш-менш серйозні організації пробували в різний час це робити. І аксіома в тому, що жодна з них не змогла його зробити контрольованим. Те саме сталось і тут», - підсумував начальник ГУР МОУ.

Як повідомлялось, увечері 22 березня терористи влаштували стрілянину в концертному залі «Крокус Сіті Хол» у Підмосков'ї. Нападники розстрілювали людей з автоматів та підпалювали виходи. Відповідальність за напад узяла на себе терористична організація ІДІЛ.

Унаслідок теракту, за останніми даними, загинули 143 особи і понад 180 постраждали.

Чотирьох чоловіків таджицького походження затримали за підозрою у скоєнні теракту. Ще трьом уродженцям Таджикистану обрали запобіжний захід за підозрою у причетності до теракту.

Як повідомляв Укрінформ, за даними джерел з Кремля, оточення Путіна не згодне із його заявами про нібито причетність України до теракту в “Крокус Сіті Холі”.

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-