Президента, НБУ, освітні заклади й ЦНАПи українці сприймають як менш корумповані

Президента, НБУ, освітні заклади й ЦНАПи українці сприймають як менш корумповані

Опитування
Укрінформ
Президент, Національний банк, освітні заклади, Центри надання адміністративних послуг сприймаються українцями як менш корумповані, ніж інші державні агенції чи органи влади.

Про це повідомила наукова редакторка, член редколегії ГО «Вокс Україна» Ілона Сологуб, презентуючи в Медіацентрі Україна – Укрінформ результати проведеного опитування на тему «Побороти корупцію в Україні: зміна ставлення, гейміфікація, співдія».

«Більшість людей сприймають корупцію як дуже важливу проблему і вважають, що вона доволі поширена. Президент, Національний банк України, освітні заклади, ЦНАПи сприймаються як менш корумповані, ніж інші державні агенції чи органи влади», – сказала Сологуб.

Вона зазначила, що демографічні фактори не надто впливають на сприйняття корупції, але можна відокремити деякі ефекти, зокрема: вікові групи 18-25 та 55+ мають дещо нижче сприйняття корупції; у мешканців міст із населенням 50 тисяч + вище сприйняття корупції порівняно з мешканцями менших міст і сіл; сприйняття корупції на Заході, Півдні та в Центрі дещо вище, ніж у Києві, на Сході та Півночі; у працівників державного сектору дещо нижчий рівень сприйняття корупції, ніж у зайнятих у приватному секторі.

Також у питанні сприйняття корупції має місце “галузева солідарність” – зайняті у бюджетному секторі мають нижчий рівень сприйняття корупції в освіті, військові – у ТЦК.

За результатами дослідження, українці відносно оптимістичніші щодо прагнення уряду побороти корупцію, аніж щодо ефективності боротьби з нею.

Сологуб повідомила, що українці також оптимістичніші щодо спеціальних антикорупційних органів, але недостатньо обізнані у них. 11% вірять, що ці інституції здатні повністю покласти край корупції, 23% вважають, що вони можуть зменшити її рівень приблизно вдвічі, 55% гадають, що ці інституції могли б знизити рівень корупції на чверть або менше.

Крім того, результати опитування свідчать, що ті, хто щось знають чи щось чули про НАЗК та САП, мають нижче сприйняття корупції; ті, хто знають про НАБУ – вище.

Ті, хто має власний досвід корупції, вище оцінюють корупцію у відповідній сфері. Однак ті, хто стикався з корупцією на митниці, мають нижчі оцінки корупції в поліції та податковій.

Ті, хто отримує новини із онлайн-медіа, Телеграму та Фейсбуку, мають вище сприйняття корупції, ніж ті, хто переважно отримує новини з інших джерел.

Член ГО «Вокс Україна» також підкреслила, що толерантність українців до корупції доволі низька і не пов'язана з її сприйняттям.

Окрім цього, довіра до волонтерів, знайомих та військовослужбовців вища, ніж до посадових осіб.

Дослідження показало, що вище сприйняття корупції знижує довіру до влади.

За результатами опитування, переважна більшість українців – більше 70% - пов'язує своє майбутнє з Україною.

Особи з вищим сприйняттям корупції менше довіряють владі та з меншою імовірністю безумовно пов'язують своє майбутнє з Україною.

Чоловіки, люди віком до 55 років, мешканці міст, вихідці з Півдня та Сходу та ВПО з меншою імовірністю висловлюють безумовну готовність залишитися в Україні, працівники неурядових організацій (НУО) – навпаки.

Читайте також: Більшість українців вірять у відновлення країни після війни

Дослідження було проведено у лютому 2024 року методом онлайн-панелі (заповнення анкети в інтернеті). У ньому взяли участь 7008 респондентів.

Як повідомляв Укрінформ, більшість українців – 69% – вважає, що громадяни України потроху долають суперечності та йдуть шляхом до згуртованої політичної нації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-