До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду

До суду передали справу Азарова про антиукраїнську пропаганду

Укрінформ
Київська міська прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього прем’єр-міністра України та його другої помічниці, яка перебуває в Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Обом інкриміновані публічні заклики до насильницької зміни та повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування та визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28 ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України). Експрем’єру також інкримінована державна зрада (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України).

"Слідством встановлено, що колишній прем’єр-міністр України, перебуваючи на території держави-агресора, створив Телеграм-канал. Там він розміщував публікації пропагандистського характеру з наративами Кремля, які формують у суспільстві антиукраїнські настрої. Матеріали спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України", - ідеться у повідомленні.

Адмініструванням Телеграм-каналу займались дві помічниці експосадовця. Одна з них обіймала посаду начальниці організаційного відділу в одній зі столичних райдержадміністрацій. Її справа вже перебуває на розгляді суду.

Інша помічниця - колишня співробітниця цієї ж РДА, яка виїхала до Росії.

"Спільниці разом координували інформаційну пропагандистську діяльність експрем’єр-міністра у Телеграм-каналі, а також в інших соцмережах та допомагали організовувати та поширювати антиукраїнські інтерв’ю та коментарі російським ЗМІ", - підкреслили в ОГП.

Підтримуючи активні зв'язки з експрем’єром і його оточенням, жінки сприяли у проведенні інформаційно-підривної діяльності, яка координується представниками російських спецслужб та спрямована на дискредитацію діючої влади України на міжнародній арені.

"Вони не припинили допомагати державі-агресору навіть після повномасштабного вторгнення. Проведені судові психолого-лінгвістичні експертизи опублікованих матеріалів повністю підтверджують факти протиправної діяльності фігурантів", - наголосили в ОГП.

Читайте також: Судитимуть посадовицю столичної РДА, яка вела соцмережі Азарова

Як повідомляв Укрінформ, у першій половині жовтня 2023 року колишньому прем'єр-міністру Миколі Азарову оголосили підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України, серед яких – державна зрада в умовах воєнного стану та посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Раніше до суду був переданий обвинувальний акт стосовно Азарова у справі про підписання "Харківських угод".

У жовтні 2023 року суд узяв під варту помічницю Азарова.

1 листопада 2023 року Азарову оголосили підозру за фактом інформаційної діяльності на користь держави-агресора.

Фото: Alexander Widding / Global look

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-