В Україні торік склали понад 163 тисячі адмінматеріалів за домашнє насильство - адвокатка

В Україні торік склали понад 163 тисячі адмінматеріалів за домашнє насильство - адвокатка

Укрінформ
Понад 163 тисячі адміністративних матеріалів порушено минулого року в Україні за вчинення домашнього насильства.

Про це сказала в ефірі Українського радіо віцепрезидентка ГО «Ла Страда-Україна», адвокатка Марина Легенька, передає Укрінформ.

«Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства на сьогодні має тенденцію до зростання. Але не все так погано. Потрібно розуміти, що ми маємо дві сторони цього явища. З одного боку, це вплив повномасштабної війни, загострення економічної та соціальної ситуації, але з іншого боку - ми маємо посилення спроможності усіх суб’єктів реагування та підвищення обізнаності громадян стосовно домашнього насильства», - зазначила експертка.

За її словами, органи Національної поліції «на сьогодні приділяють дуже потужну увагу запобіганню та протидії домашньому насильству, тому такі випадки є більш ідентифікованими, їм приділяється більша увага й, відповідно, посилюється реагування на них».

Як сказала Легенька, причинами домашнього насильства передусім є соціальний та економічний стан населення.

«Домашнє насильство почало відбуватись у сім’ях, де воно раніше не відбувалося, зокрема, це можуть бути і сім’ї внутрішньо переміщених осіб, і будь-хто, хто зазнав впливу війни. Адже зростає рівень агресії у суспільстві, люди змушені проживати в абсолютно інших умовах, не маючи іноді належних можливостей щодо забезпечення економічного стану своєї сім’ї. Це ті чинники, які є каталізаторами вчинення домашнього насильства. Вони жодним чином не виправдовують домашнє насильство, але їхній вплив дуже відчутний», - констатувала вона.

Експертка підкреслила, що за вчинення домашнього насильства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність, усе залежить від ситуації.

«Треба розуміти, що особа, яка вчинила таке насильство, обов’язково має понести відповідальність. Якщо говорити про кількість адміністративних правопорушень, то за минулий рік було складено понад 163 тисячі адміністративних матеріалів. Зростає також кількість кримінальних проваджень. Коли ми говоримо про адміністративну відповідальність, то маємо на увазі випадок, який є не систематичним, тобто він учинений вперше або вдруге і не завдав шкоди та відповідних наслідків для потерпілої особи. Тоді поліція має скласти адміністративні матеріали, і суд справді може притягнути таку особу до адміністративної відповідальності», - пояснила вона.

Читайте також: В Україні спеціалізовану допомогу торік отримали 90 тисяч жертв домашнього насильства

Однак коли особа вчинила домашнє насильство вже втретє, це вже має систематичний характер, є відповідні наслідки, тоді йдеться про кримінальну відповідальність, додала Легенька.

«При цьому потрібно пам’ятати, що будь-яке фізичне насильство, якщо воно призвело до фізичних ушкоджень, це завжди кримінальна відповідальність, відповідно до ступеня тілесних ушкоджень. І якщо ми говоримо про таку форму, як сексуальне домашнє насильство, це завжди кримінально каране діяння», - підкреслила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт щодо удосконалення механізму запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (№10249).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-