Уряд затвердив вимоги обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування

Уряд затвердив вимоги обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування

Укрінформ
Кабінет Міністрів України підтримав запропонований Мінекономіки експериментальний проєкт з обов’язкової сертифікації механізованих засобів розмінування та пов’язаних з ними компонентів і обладнання.

Як передає Укрінформ, відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду 8 березня 2024 року, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

«Запропонований порядок сертифікації містить у собі чітко виписані стандарти, а також прозору і зрозумілу процедуру. Чіткі вимоги до продукції будуть орієнтиром для наших виробників. Ключовим для нас є питання безпеки тих, хто працюватиме з технікою та обладнанням. Друге – це живучість та ефективність машин. І, безперечно, ми дивимося в майбутнє: переконана, що українські розробки будуть мати попит у всьому світі. Тому важливо, щоб виробництво вже сьогодні базувалося на міжнародних стандартах», - розповіла перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Відповідно до рішення, сертифікація продукції здійснюватиметься Державним науково-дослідним інститутом випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки Міноборони. Сертифікації підлягатимуть механізовані засоби вітчизняного виробництва, або іноземні, що постачаються в Україну, в тому числі міжнародними партнерами, як технічна чи гуманітарна допомога. Інститут вестиме перелік виданих сертифікатів та здійснюватиме періодичний технагляд за сертифікованою продукцією.

Читайте також: На Миколаївщині знешкодили бойову частину «Шахеда», яка застрягла у гвинті вітряка

При цьому, якщо продукція закордонного виробництва має сертифікат країни-виробника, який підтверджує відповідність вимогам, затверджених Порядком, то такий сертифікат визнається Інститутом. І лише в разі наявності невідповідностей українським вимогам, іноземна техніка має пройти українську сертифікацію за процедурою. Важливо також, що експлуатація техніки та обладнання, введених в обіг до набуття чинності Порядком сертифікації, не може бути заборонена чи обмежена.

Як повідомлялось, Міністерство економіки України та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці великих даних, підписали угоду про партнерство, згідно з якою штучний інтелект допомагатиме в гуманітарному розмінуванні України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-