В України є ресурс для виживання без допомоги Заходу, але слід обмежити витрати - експерти

В України є ресурс для виживання без допомоги Заходу, але слід обмежити витрати - експерти

Укрінформ
Україна має ресурс для подолання моральних розривів і збереження громадянської стійкості і без допомоги донорів. Але для цього потрібно це усвідомити, реально перейти у воєнний режим з обмеженими витратами та створити альтернативні стратегії.

Таку думку висловили спікери міжнародної конференції «Війна і моральний кейс для майбутнього: культивування візії, суспільної культури та етичної інфраструктури для України й Європи» у Львові, відповідаючи на запитання Укрінформу.

«Підтримка із Заходу наразі нам дуже допомогла, хоча частково вона зіграла з нами в поганий жарт. Бо ми собі заклали модель, що я можу і не старатися, хтось допоможе, а я буду жити своїм комфортним життям. Але якщо ми усвідомимо, що цієї підтримки немає або її мало, тоді з’явиться ресурс, щоб виживати. Бо насправді, людина спроможна обдарувати одна одну надзвичайним чином», - сказав президент Інституту релігії та суспільства Українського католицького університету (УКУ) Мирослав Маринович.

За словами голови Українського інституту національної пам'яті Антона Дробовича, Україна живе зараз в парадоксальному режимі, адже зазвичай під час війни зростає ВВП і падає рівень життя, а в нас ситуація стабільна. «В нас не зростає ВВП і не падає рівень життя. Це значить, що більшість людей живе в стані норми. Ми примудряємося якось так жити, як у довоєнний час. Очевидно, що «зверху» мають сказати, як вся допомога піде, що у нас обмежений ресурс. Потрібно мати план «Б», коли не буде такої розгорнутої соціалки, а лише - дах над головою, ліки та їжа. І це все. Країну потрібно тоді перевести у військовий стан по-справжньому. Це має бути зроблено», - наголосив Дробович.

Виконавчий директор міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко своєю чергою запевняє, що Захід не може припинити надавати підтримку миттєво, а зважаючи на це у нас є час, щоб розробити стратегію виживання. «Якщо в нас не буде допомоги через два роки, а не через два дні, то ми маємо достатній горизонт, щоб вибудувати альтернативні стратегії. Трагедії в цьому немає. Важливо, що все більше партнерів переходять до довгострокового планування підтримки України. І навіть це рішення ЄС про 50 млрд підтримки України на чотири роки це доводить», - переконаний Сушко.

Читайте також: Макрон зняв табу з теми відправлення військ в Україну - нобелівська лауреатка Матвійчук

Як повідомлялося, 8 березня у Львові проходить міжнародна конференція «Війна і моральний кейс для майбутнього: культивування візії, суспільної культури та етичної інфраструктури для України й Європи».

Конференція щодо цілісного людського розвитку - це щорічна подія, яку у 2019 році започаткували Міжнародний інститут етики і проблем сучасності, Факультет суспільних наук УКУ та Аналітичний центр УКУ. Основною метою конференцій є залучення різних галузей знань до плідного міждисциплінарного діалогу з актуальних суспільних питань і з особливим наголосом на інтегральному людському розвитку.

Фото Марини Сингаївської

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-