Коордштаб з питань поводження з полоненими відтепер опікуватиметься ще й цивільними

Коордштаб з питань поводження з полоненими відтепер опікуватиметься ще й цивільними

Укрінформ
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими офіційно буде займатися цивільними особами, яких позбавили особистої свободи внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі.

За словами Лубінця, Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови КМУ від 11.03.2022 N 257 «Про утворення Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими».

Цими змінами, зокрема, було уточнено повноваження Коордштабу стосовно питань поводження з оборонцями України, які перебувають у полоні держави-агресора, цивільними особами, позбавленими особистої свободи внаслідок збройної агресії, та особами, які зникли безвісти за особливих обставин.

Для оперативного розвʼязання актуальних питань, що належать до компетенції Координаційного штабу, утворюється президія Координаційного штабу, яка діє у період між його засіданнями.

Читайте також: В Україні створюють інформаційну систему щодо військовополонених

Змінами до постанови уточнююється склад Координаційного штабу, шляхом доповнення його представником ГУР Міноборони, представником Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини, представником Секретаріату уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, представником Мінветеранів.

Також впроваджується інформаційна систему Коордштабу. За словами Лубінця, це спростить роботу для повернення з полону військовослужбовців, а також повернення з неволі, зокрема, мирних громадян, яких незаконно утримує Росія. Координаційний штаб зможе ефективніше працювати з родинами незаконно позбавлених волі цивільних, зниклих безвісти, а також громадянами, депортованими державою-агресоркою.

«Я, як омбудсмен України, неодноразово порушував проблематику пошуку і повернення цивільних громадян України, яких позбавили волі або депортували у РФ. Офіс омбудсмена максимально долучався і сприяв у реалізації цих змін, тому вітаю таке рішення Кабінету Міністрів України», - наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, 27 лютого Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка затверджує Положення про інформаційну систему з питань поводження з полоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-