У Литві 75% українських біженців планують повернутися на Батьківщину

У Литві 75% українських біженців планують повернутися на Батьківщину

Опитування
Укрінформ
Згідно з опитування, 75% українських біженців, які перебувають в Литві, планують повернутись на Батьківщину, коли це буде безпечно, а близько 17% поки що не визначилися.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на опитування, проведене в 2023 році Вільнюським офісом Міжнародної організації з міграції (IOM Lietuva).

Учасники дослідження сказали, що основними викликами для них залишається фінансова стабільність (25%), мовний бар'єр (21%), довгострокова оренда житла (19%) та працевлаштування (19%).

За словами глави IOM Lietuva Ейтвідаса Бінгяліса, за два роки війни на зміну базовим потребам прийшли виклики, пов'язані з інтеграцією.

«Ми зараз все частіше чуємо про курси литовської, це означає, що люди обрали життя в Литві, поки в їхній країні небезпечно. Проте більша частина українців планує повернутися додому, коли це буде можливо», - сказав Бінгяліс.

За даними організації, у перші місяці після прибуття до Литви українці зазначали, що особливо потребують фінансової допомоги та медичних послуг, а після першого року стали актуальними пошук роботи та курси литовського. Тому їм надали можливість безкоштовно вивчати литовську мову. Повідомляється, що курси відвідали 400 українців.

Читайте також: Психологічний стан українців поліпшився порівняно з початком повномасштабної війни

Дослідження показало, що, як і раніше, залишається актуальним питання купівлі ліків (19%), засобів особистої гігієни (16%) та одягу (14%). За цей час українцям роздали 2000 карток для придбання ліків, 160 сімей отримали купони на суму 150 євро на купівлю різних речей для облаштування побуту, а на покриття побутових витрат за перший рік організація виділила 330 тис євро.

Виділялися також гроші на оплату оренди, а минулого року було відкрито інформаційний центр MICenter, у якому проводять різні заняття для українців.

«Що стосується інтеграції українців в інших країнах Балтії та пов'язаних з нею викликів, то тут особливої різниці немає. У Литві та Латвії на першому місці - фінансова стабільність, в Естонії - мовний бар'єр, відповідно 25%, 38%, і 42%, у сусідніх країнах українці також стикаються з проблемою довгострокової оренди (Латвія – 17%, Естонія – 21%) та викликами, пов'язаними з працевлаштуванням (Латвія – 31%, Естонія – 33%)», – сказав глава IOM Lietuva.

За два роки з початку війни в Україну до Литви приїхало майже 84 тисячі українців.

Читайте також: Коли українці чекають на перемогу у війні з Росією

Як повідомляв Укрінформ, уряд Литви продовжив тимчасовий захист для українців на рік – до березня 2025 року. Також продовжено термін, протягом якого від біженців з України не вимагатимуть знання литовської мови для працевлаштування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-