«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Хилюк живий

«Репортери без кордонів» вимагають від Росії надати докази, що журналіст Хилюк живий

Укрінформ
Міжнародна організація «Репортери без кордонів» вимагає від російської влади надати докази, що український журналіст Дмитро Хилюк живий.

Про це йдеться у заяві «Репортерів без кордону», передає Укрнформ.

«Після смерті в колонії головного опонента Володимира Путіна Олексія Навального умови утримання ув’язнених у Росії знову опинились у центрі уваги. У зв’язку із цим “Репортери без кордонів” (RSF) висловлюють занепокоєння долею українського журналіста, якого ось уже два роки утримують в ув’язненні в Росії без будь-яких законних підстав. Не так давно організація отримала доволі обнадійливі новини про Дмитра Хилюка від нещодавно звільненого українського військовополоненого. Однак він востаннє бачив журналіста у травні 2023 року, а відтоді про журналіста не було жодних новин», — ідеться в заяві.

«Репортери без кордонів» уточнили, що йдеться про зустріч нещодавно звільненого українського військовополоненого з Дмитро Хилюком, яка відбулася 12 травня 2023 року, коли їх обох перевозили із в’язниці в Новозибкові Брянської області РФ до виправної колонії в селищі Пакіно, що в кількох сотнях кілометрів на схід від Москви.

Читайте також: В Україні за час вторгнення РФ постраждали понад 100 журналістів - «Репортери без кордонів»

За словами українського військовополоненого, Хилюк перебував «у добрій фізичній формі», але справляв враження «дуже травмованої психологічно» людини. Також військовополонений підтвердив «Репортерам без кордонів», що Хилюк провів «не менше трьох місяців» в одиночній камері, про що раніше дізнались в організації.

«Режим Володимира Путіна навіть не визнає, що він перебуває у нього в неволі, попри чисельні свідоцтва, які зібрали RSF і які підтверджують його утримання під вартою без жодних на це законних підстав», — зазначають «Репортери без кордонів».

Як повідомлялося, росіяни викрали українського журналіста Дмитра Хилюка 3 березня 2022 року в його рідному селі Козаровичі Київської області.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян журналіста інформагентства УНІАН Хилюка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-