Ветеран ЗСУ: Психолог - це перший ступінь допомоги після хірурга для військового з ампутацією

Ветеран ЗСУ: Психолог - це перший ступінь допомоги після хірурга для військового з ампутацією

Відео
Укрінформ
Військовим після поранення дуже необхідна підтримка психолога.

Про це військовослужбовець Збройних сил України Олександр Баталов сказав в ефірі програми Укрінформу «Лещенко запитує».

«Після поранення дуже допомагають психологи. Я вважаю, що коли людина травмується, психолог - це перша ступінь допомоги після хірурга», - сказав ветеран.

Баталов каже, що розумів: після поранення під Бахмутом його ногу неможливо бути зберегти, бо прийшло більше 6 годин. І додав, що прийняти таку дійсність дуже допомагають психологи.

Ветеран повідомив, що наразі він у якійсь мірі адаптувався до нових обставин.

«Зі свого досвіду можу сказати: якщо ти пройшов пекло і бачив смерть і вижив, ти маєш жити. Ти поплакав і повернувся знову, тобі складно. Я титанова людина, яка має протез, але я не хочу бути на узбіччі життя», - наголосив він.

Баталов повідомив, що він вже водить машину і проїхав на ній 6 тисяч кілометрів. На його думку, дуже важливо щоб суспільство не закривалось від таких людей, бо на жаль, людей з обмеженими можливостями стане багато.

Водночас військовослужбовець наголосив, що якби знав наперед, що отримає таку важку травму, то все одно пішов би на війну.

«Я собі задавав питання: якщо я б знав, що втрачу ногу, пішов би я знову? Пішов би. Я розумію, для кого я йду туди. Моя сім’я, мої батьки їх треба захищати, і хто це буде робити? Якщо ти боїшся – це нормально, але є етап, коли ти боїшся, і є етап, коли треба захищати. І в даний момент треба захищати наші кордони, бо потім не буде кому боятись», - сказав ветеран.

Читайте також: Ветеран ЗСУ про допомогу Заходу: Нам треба вже на вчора, а кажуть - буде завтра

Він також розповів, що під час поранення намагався залишатись при свідомості.

«Розумів що людина, яка в свідомості, у неї шансів на евакуацію більше. Яка без свідомості – її рахують автоматично 200. Я розумів, якщо я засну, мене можуть не евакуювати. Я підтримував себе різним способом – десь кричав, рухав травмовану ногу, щоб біль провокувала повернутись до свідомості. І таким чином я лежав в цій ямі, поки мене не забрали. Біль була нереальна. Але бажання повернутись і побачити дружину - воно суттєво працювало, і я тримався за те, що мене чекають дома. Коли мене привезли на евакуацію, я дав повністю свої дані і потім відключився», - розповів Баталов.

Баталов - за фахом вчитель фізкультури. На фронті з лютого 2023 року. Воював під Бахмутом у складі 3-ї окремої штурмової бригади. Під час жорстоких боїв був важко поранений, втратив ногу, наразі ходить на протезі. Військовослужбовець у складі української делегації перебував на Мюнхенській конференції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-