Правозахисниця: В Україні вже задокументували 64 тисячі злочинів РФ - потрібна міжнародна допомога

Правозахисниця: В Україні вже задокументували 64 тисячі злочинів РФ - потрібна міжнародна допомога

Укрінформ
В Україні вже задокументовано 64 тисячі злочинів РФ із більше 120 тисяч зареєстрованих, і владі необхідна міжнародна допомога у правосудді.

Про це на міжнародній конференції в Берліні на тему «Відповідь на злочини за міжнародним правом: притягнення воєнних злочинців до відповідальності» сказала голова організації «Центр громадянських свобод» Олександра Матвійчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами, аби процеси розгляду цих справ не затягувалися на роки, національні та міжнародні судді та розслідувачі повинні працювати спільно, а для покарання Путіна, Лукашенка та їхнього оточення має бути створено спеціальний трибунал.

«Ми створили національну мережу локальних розслідувачів, та ми маємо амбітну мету задокументувати кожен кримінальний епізод, який було здійснено у найменшому населеному пункті, в кожній області України. Й працюючи разом, ми документували злочини протягом дворічного періоду широкомасштабного вторгнення - ми вже задокументували 64 тисячі злочинів. І це лише вершина айсбергу тих злочинів, які були вчинені РФ», - сказала Матвійчук.

Читайте також: Костін на конференції у Берліні: Партнери не мають втоми в розслідуванні воєнних злочинів РФ

За її словами у питанні відповідальності є прогалина, зокрема відсутність міжнародного суду, який зараз міг би покарати Путіна та вищу керівну верхівку та вище військове командування Росії за злочин агресії.

«Якщо ми хочемо уникнути воєн у майбутньому, ми повинні карати держави та їхнє керівництво, хто такі війни починає. Це загальна логіка. Але проблема в тому, що в усій історії ми мали один прецедент - Нюрнберзький процес. Але він відбувся вже після того як впав нацистский режим», - сказала правозахисниця.

Вона наголосила, що для притягнення до відповідальності Путіна, Лукашенка та їхнього оточення має бути створений трибунал.

Другою прогалиною у відповідальності вона назвала невідповідність кількості розслідувачів величезній кількості злочинів.

«Офіс головного прокурора зареєстрував більше 120 тисяч злочинів. Неможливо розслідувати їх всі відповідно до статті 6 Європейської конвенції з прав людини навіть за умови, що це робить найкраща правозахисна система в світі», - сказала Матвійчук.

Правозахисниця наголосила, що в таких умовах Україна потребує міжнародної підтримки й вона буде ефективною, коли міжнародні та національні судді та розслідувачі працюватимуть разом.

Читайте також: На конференції у Берліні вирішують, як покарати Росію за воєнні злочини і стримати Путіна

«Ми повинні побудувати комплексну стратегію правосуддя та відповідну структуру правосуддя для досягнення всіх потреб постраждалих та продемонструвати правосуддя. Не лише для українців. Все те пекло, з яким ми стикнулися зараз в Україні, це результат повної безкарності, якою Росія насолоджувалася десятиліттями. Російські війська здійснюючи жахливі воєнні злочини в Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Сирії, Лівії та інших країнах світу, ніколи не були покарані, вони вірять, що можуть робити все, що захочуть. Ми повинні розірвати це коло безкарності», - наголосила Матвійчук.

Правозахисниця наголосила, що лише правосуддя є передумовою для стійкого миру в регіоні, де Росія десятиліттями використовує війну як інструмент для досягнення своїх геополітичних цілей.

Як повідомляв Укрінформ, у ході конференції міністр юстиції Польщі Адам Боднар заявив, що Україна бореться не лише за свою свободу, а й за свободу всієї Європи.

Фото Ольги Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-