Торік в Україні реабілітували 571 репресованого комуністичним режимом - УІНП

Торік в Україні реабілітували 571 репресованого комуністичним режимом - УІНП

Укрінформ
Торік в Україні було реабілітовано 571 особу, яка зазнала репресій від комуністичного режиму радянської влади, 182 особи - визнано потерпілими від репресій.

Про це розповів в.о. голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак під час публічного звіту про роботи УІНП у 2023 році, що відбувся в Укрінформі.

"Напрям, над яким продовжує працювати Інститут, є питання реабілітації репресованих комуністичним тоталітарним режимом. Відповідно до чинного законодавства Інститут забезпечує роботу Національної комісії з реабілітації. Так, минулого року відбулося 5 засідань цієї комісії, розглянуто 852 справи. За результатами засідань 571 особу було реабілітовано і 182 особи визнано потерпілими від репресій", - зазначив Тиліщак.

Він нагадав, що серед найбільш резонансних справ, якими займалась минулого року Комісія, була реабілітація режисера і сценариста Сергія Параджанова. "Це власне було зроблено напередодні 100-літнього ювілею кінорежисера, який ми відзначали у січні 2024 року", - сказав в.о. голови УІНП.

Читайте також: У базі даних «Український мартиролог XX ст.» доступна інформація про майже 124 тисячі репресованих

Як повідомлялося, Національна комісія з реабілітації почала працювати у липня 2019 року. Це комісія, яка надає статус реабілітованих особам, постраждалим від політичних репресій комуністичного та тоталітарного режимів в Україні.

У 2022 році було реабілітовано 381 особу, що зазнала репресій від комуністичного тоталітарного режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-