За два роки повномасштабної війни 14 мільйонів українців змушені були залишити домівки - МОМ

За два роки повномасштабної війни 14 мільйонів українців змушені були залишити домівки - МОМ

Укрінформ
За два роки, що минули з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, понад 14 мільйонів людей — майже третина населення країни — залишили свої домівки.

Про це повідомляє Міжнародна організація з міграції ООН (МОМ), передає Укрінформ.

Зазначається, що близько 3,7 млн людей є переміщеними всередині України, а майже 6,5 млн — біженці за кордоном. Понад 4,5 млн повернулися додому з-за кордону або з місць переміщення всередині країни.

У 2024 році понад 14,6 мільйона людей — 40% від загальної кількості населення України — потребуватимуть тієї чи іншої форми гуманітарної допомоги, тоді як 2,2 мільйона українських біженців потребують допомоги в сусідніх країнах, йдеться у звіті МОМ.

В організації наголосили, що за два роки повномасштабної війни МОМ підтримала 6,5 млн людей в Україні та 11 сусідніх країнах, надаючи критично важливу та життєво необхідну допомогу тим, хто її найбільше потребує. За перші два роки реагування було зібрано $957 млн із запланованих $1,5 млрд. Однак оскільки війна вступає в затяжну фазу, потреби зростають і випереджають наявні ресурси.

«Руйнування всюди, загибель людей і страждання тривають. У цій ситуації МОМ постійно присутня в Україні та сусідніх країнах, надаючи підтримку величезній кількості людей, які рятуються, залишаючи власні домівки. Однак потреби є величезними, і потрібно зробити ще дуже багато», — сказала генеральна директорка МОМ Емі Поуп.

За її словами, МОМ розраховує на посилення підтримки з боку донорів та місцевих партнерів для вирішення викликів у забезпеченні кращого життя для українців.

Верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк у заяві в четвер наголосив, що повномасштабний збройний напад Росії на Україну, який ось-ось вступить у свій третій рік, продовжує спричиняти серйозні та широкомасштабні порушення прав людини, знищуючи життя та засоби до існування.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму останньому звіті підтвердила загибель 10 582 осіб і поранення ще 19 875 людей серед цивільного населення від початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого 2022 року. Місія вважає, що фактичні цифри, ймовірно, будуть значно вищими.

За останні два роки Управління ООН з прав людини «задокументувало масові катування, жорстоке поводження та свавільне затримання цивільних осіб російськими збройними силами. На окупованій території також були задокументовані випадки страт без суду, насильницьких зникнень і придушення права на свободу вираження поглядів і зібрань».

«Довгостроковий вплив цієї війни в Україні відчуватиметься поколіннями», — додав Тюрк.

Він закликав Російську Федерацію негайно припинити збройний напад на Україну відповідно до своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом і статутом ООН і наголосив на нагальності досягнення справедливого миру.

Також верховний комісар закликав до ретельного та незалежного розслідування всіх порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, а також до забезпечення відповідальності та відшкодування жертвам.

Читайте також: Понад 60% українських біженців хочуть повернутися додому - ООН

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю, 23 лютого, Генеральна асамблея ООН обговорить питання порядку денного денного «Ситуація на тимчасового окупованих територіях України», а Рада безпеки проведе відкриті дебати з приводу другої річниці повномасштабного російського вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-