У НАБУ пропонують створити експертну установу для пришвидшення досудових розслідувань

У НАБУ пропонують створити експертну установу для пришвидшення досудових розслідувань

Укрінформ
Директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос наголосив на важливості створення експертної установи при НАБУ для пришвидшення досудових розслідувань.

Про це він сказав на брифінгу в Медіацентрі «Україна-Укрінформ», звітуючи про результати діяльності в ІІ півріччі 2023 року.

«Оскільки ми дуже багато часу витрачаємо на отримання експертизи, ми змушені звертатися до інших органів, чекати місяцями. І це пов’язано не тільки з якимись негативними чинниками, перешкоджання в діяльності бюро, це пов’язано із завантаженням цих експертних установ, тому що до них звертаються всі правоохоронні органи. Ми витрачаємо час іноді на просто зрозуміти, скільки збитків завдано при закупівлі того чи іншого виду озброєння чи харчування. Тому ми неодноразово комунікуємо і продовжуємо комунікувати про необхідність створення експертної установи при НАБУ з метою здобуття якісних доказів, пришвидшення досудового розслідування, мінімізації ризиків необґрунтованого втручання в діяльність Національного антикорупційного бюро і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури», - сказав Кривонос.

Він уточнив, що «на даний час законодавчих ініціатив, будь-яких зареєстрованих законопроєктів щодо внесення змін у відповідні законодавчі акти їх немає».

«Ми зараз проводимо активну адвокаційну кампанію для того, щоб перейти вже від слів до діла і, відповідно, вирішити це вже питання на практиці й утворити експертну установу при НАБУ. Тут дуже важливий меседж - для того, щоб ця експертна установа була незалежною від втручання, і як від зовнішніх сторін, так і безпосередньо від будь-якого тиску, з боку і менеджменту НАБУ, і детективів НАБУ. Тобто з усіма процесуальними гарантіями. Наша основна мета об’єктивна - в розумні, адекватні строки експертиза у кримінальному провадженні. Це наша основна мета. Без будь-якого втручання, без ризиків витоку інформації, без втручання в процеси експертизи, без якогось обґрунтованого затягування чи необґрунтованого, коли навантаження значне. Це та експертна установа, яка в досудових розслідуваннях і в провадженнях, які здійснює НАБУ і САП, буде здійснюватися, проводитися експертиза з метою визначення збитків, інших питань, безпосередньо для того, щоб об’єктивно без будь-яких втручань дати відповідь - скільки вкрадено в тому чи іншому провадженні, чи вкрадено взагалі. Давайте такими простими словами говорити», - пояснив директор НАБУ.

Читайте також: «Нафтопродукти Курченка»: у НАБУ пояснили, чому підозру у справі оголосили через п'ять років

Як повідомлялося, раніше Національне антикорупційне бюро України викрило схему, що створює передумови для корупційних зловживань у Міністерстві оборони при закупівлі продуктів для Збройних сил України.

Фото: НАБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-