Від початку повномасштабної війни в Україну повернули 49 тіл військовополонених

Від початку повномасштабної війни в Україну повернули 49 тіл військовополонених

Укрінформ
В Україну з 24 лютого 2022 року до листопада 2023-го повернуто 49 тіл військовослужбовців, що, як вважалось, перебували в полоні.

Про це сказала виконавчий директор Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) Тетяна Катриченко на презентації аналітики “Місія врятувати: що відбувається у російському полоні і як попередити загибель у ньому українських військових” у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“49 тіл військовослужбовців, які вважались у полоні, були повернуті в Україну. Це не враховуючи тих, хто міг загинути на полі бою одразу, коли їх брали у полон, і не враховуючи тих, хто загинув в Оленівці”, - сказала вона, уточнивши, що такі дані за період з 24 лютого 2022 року до 16 листопада 2023 року повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на запит МІПЛ.

На переконання Катриченко, РФ знущається з українських військовополонених, бо вважає, що не буде покарана за свої злочини. “Вона так чинить тому, що має можливість не допускати зовнішній контроль за військовополоненими”, - заявила експерт.

На її переконання, головна умова для припинення знущань — це контроль міжнародних інституцій, зокрема Міжнародного Червоного Хреста, якого на зараз немає.

Катриченко також наголосила на важливості документування знущань з полонених, оскільки це будуть реальні аргументи у міжнародних процесах.

Своєю чергою експерт МІПЛ із міжнародного права адвокат Андрій Яковлєв наголосив, що дуже важливо, щоб факт перебування в полоні був належним чином зафіксований. За Женевськими конвенціями має бути заповнена карточка, і рідні після цього можуть контактувати з полоненим. З боку України ця конвенція виконується, на відміну від РФ. Тож на сьогодні невідома точна кількість українських полонених.

Натомість, за словами Яковлєва, точно відомо, що у російському полоні “катування відбуваються постійно і хтось не витримує, і якщо ми точно не будемо знати, що особа в полоні, а не зникла безвісти, то ми і не будемо знати, що вона померла". Тому, на думку адвоката, факт реєстрації може вплинути на те, щоб "зменшити страждання військовополонених". Цього в першу чергу можна домогтися через Червоний Хрест або міжнародні громадські організації.

Колишній військовополонений Богдан Слободян розповів, як на його очах у полоні закатували українського військового. “Хлопця з перших днів тримали у карцері. Це місце, де людина божеволіє, її там ламають, і на жаль, у більшості випадків їм це вдається”, - сказав Слободян.

За його словами, цей чоловік під час прогулянки розповідав, що йому не давали спати протягом 7 днів, катували по 3-4 рази на добу, і це тривало протягом двох місяців. Крім того, його змушували підписати зізнання у нібито вбивстві людини. “Мабуть, кати досягли свої мети, бо хлопця у лежачому стані і не при собі перевели у камеру. Він вже не міг себе обслуговувати, у нього відмовляли нирки, і "швидка" його відвезла у непритомному стані. Більше його не бачили", - розповів колишній полонений, додавши, що чоловіка "закатували на смерть".

Читайте також: Опікуватися цивільними полоненими у Коордштабі мають представники ГО - правозахисниця

Богдан Слободян родом з Івано-Франківська, він старший навідник 35 окремої бригади морської піхоти. У полон потрапив 28 березня 2023 р., був визволений у січні 2024-го. У полоні він провів 286 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-