Головною проблемою у розслідуванні справ Майдану є відсутність доказів - експерт

Головною проблемою у розслідуванні справ Майдану є відсутність доказів - експерт

Відео
Укрінформ
Основна проблема у розслідуванні справ Майдану - відсутність доказової бази, тодішні представники «Беркуту» досі не дають показів один про одного.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив військовий, координатор ініціативної групи постраждалих на Майдані Павло Сидоренко.

«Основна проблема у розслідуванні справ Майдану - відсутність доказів. Слідчий не може винести обвинувальний висновок, не може прийняти справу до суду без наявної доказової бази. Докази мають бути або матеріальні, або покази свідків чи безпосередніх учасників цих подій», - сказав Сидоренко.

Він наголосив, що тодішні представники «Беркуту» досі не дають показів один про одного, вдаючись до кругової поруки.

За його словами, для окремих злочинів, наприклад, завезення певних засобів ураження, злочинів, які передбачають поранення і нелетальний кінець, існує термін давності.

Координатор ініціативної групи постраждалих на Майдані також зауважив, що війна не надала динаміки та результативності у розслідуванні справ. Натомість він зазначив, що Департамент процесуального керівництва у справах Майдану і Управління у справах Майдану ДБР продовжують працювати далі.

«Справи розслідують, вони передаються до суду. Це різні справи: щодо Януковича, його поплічників, щодо розгону Майдану, віддання злочинних наказів тощо. І прокуратура, і ДБР намагаються хоча б двічі на рік збирати осіб, які були поранені під час Революції гідності, родини Героїв Небесної сотні, адвокатів Небесної сотні. Але це не та динаміка, бо за 10 років ми хотіли б бачити людей, які б отримали конкретні вироки із конкретними строками покарання», - наголосив Сидоренко.

Читайте також: Розстріл Майдану: заочно судитимуть ще дев’ятьох «беркутівців»

Він зазначив, що більшості злочинців вдалося втекти в Росію.

«І Янукович, і колишній міністр МВС Захарченко, і колишній глава СБУ Якименко, і Костюк, який командував київським «Беркутом». Але якщо немає цих людей, то все одно повинні бути вироки, конкретна позиція держави, правоохоронних та судових органів щодо того, що зло має бути покаране», - підкреслив військовий.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч на 30 листопада 2013 року у центрі Києва відбувся силовий розгін студентського Майдану - протесту, який виник проти рішення уряду зупинити підготовку до Угоди про асоціацію з ЄС. Спецпідрозділ «Беркут» жорстоко побив десятки людей. Це стало переломним моментом, після якого розпочалася Революція гідності, яка супроводжувалася кров’ю і насильством з боку правоохоронців. Апогеєм став розстріл 48 учасників протесту 20 лютого 2014 року.

Читайте також: ДБР оголосило підозри екскомандирам «Беркуту» за спроби знищити докази вбивств на Майдані

Після втечі експрезидента Віктора Януковича і його оточення до Росії в Україні створили спеціальний підрозділ, який розслідує «справи Майдану» - злочини стосовно учасників Революції гідності.

За словами прокурора у справах Майдану Івана Бабенка, розслідування і слухання у судах «справ Майдану» може тривати близько 20 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-