Для кар'єрного зростання ветеранів потрібні навчання та психологічна підтримка - експерт

Для кар'єрного зростання ветеранів потрібні навчання та психологічна підтримка - експерт

Укрінформ
Ветеранам складно адаптуватися у цивільному суспільстві, а для їхнього кар'єрного і професійного зростання необхідний комплексний підхід, який охоплює навчання, робоче середовище та підтримку у психологічному плані.

Таку думку висловив на презентації щорічного анонімного онлайн-опитування серед ветеранів та чинних військовослужбовців «Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів в Україні», яке відбулось в Медіацентрі Україна – Укрінформ, ветеран, військовий, підприємець, переможець конкурсу проєктів «Варто 2.0» Дмитро Мартиненко.

«Завдяки ветеранському фонду і наданому гранту нашій команді в найкоротший термін вдалось створити мережу кав’ярень «Тихе місце» в Києві», – повідомив він. За словами Мартиненка, на сьогоднішній день є побратими, які зацікавилися ідеєю відкрити такі самі кав’ярні, і саме сьогодні відкривається четверта така кав’ярня у Переяславові Київської області.

Дмитро Мартиненко
Дмитро Мартиненко

Мартиненко повідомив, що він допомагає побратимам – надає всю необхідну інформацію і підтримку у питанні відкриття кав’ярні. 

«Це велика потреба. Бо ветеранам сьогодні дуже складно адаптуватися у цивільному суспільстві», – додав він. За словами військового, враховуючи, що ветерани бачили та відчували на фронті, коли вони потрапляють у цивільне середовище – їм дуже складно зрозуміти цивільних, а цивільним – відповідно, військових. «І це така «стіна», яка з часом зламається завдяки співпраці, тому має бути постійна мережа спілкування, комунікацій, що дасть змогу адаптувати ветеранів», – зазначив він.

Читайте також: Ветерани назвали послуги, якими найбільш не задоволені

Мартиненко також зауважив, що для кар'єрного і професійного зростання ветеранів в Україні є потреба комплексного підходу, який охоплює навчання, робоче середовище та підтримку ветеранів у психологічному плані.

На думку в. о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслани Величко-Трифонюк, українське суспільство треба ще довго виховувати. За її словами, «ті, хто влаштовує ветеранів, – це самі ветерани».

Руслана Величко-Трифонюк
Руслана Величко-Трифонюк

Вона також навела дані опитування серед понад тисячі ветеранів, ветеранок та чинних військовослужбовців, яке показало, що 50,14% ветеранів, які на цей момент не несуть службу в Силах оборони, хотіли б відкрити власну справу та зайнятися підприємництвом. «Це не бажання, це – виживання. Тому що, коли ти підеш влаштовуватися на роботу, тобі пропонують низький фах або недостатню зарплату, або до тебе ставляться досить дивно твої колеги», – пояснила Величко-Трифонюк.

Читайте також: За програмою «Власна справа» переможцями стали 292 ветерани - Мінекономіки

Як повідомлялося, Український ветеранський фонд Міністерства у справах ветеранів запустив програму для фінансування бізнесу під назвою «Варто 2.0». За цією програмою ветерани, а також родини загиблих захисників і захисниць могли отримати від 500 тис. до 1 млн грн на розвиток власної справи. Перший конкурс тривав із 5 вересня до 5 листопада 2022 року. Переможцями стали 30 проєктів.

Перше фото: АрміяInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-