Ветерани назвали послуги, якими найбільш не задоволені

Ветерани назвали послуги, якими найбільш не задоволені

Опитування
Укрінформ
Більшість опитаних ветеранів та військовослужбовців вважають, що профільні державні інституції не виконують своє призначення в повному обсязі щодо підтримки ветеранів у їхньому професійному та кар’єрному розвитку.

Такі дані озвучила в. о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Руслана Величко-Трифонюк на презентації щорічного анонімного онлайн-опитування серед ветеранів та діючих військовослужбовців "Актуальні потреби та бачення можливостей для кар’єрного і професійного зростання ветеранів в Україні", яке відбулось в Медіацентр Україна - Укрінформ.

“Профільні державні інституції не виконують своє призначення в повному обсязі щодо підтримки ветеранів у їхньому професійному та кар’єрному розвитку. Сумарно негативні оцінки дорівнюють 55,32% з них, 25,89% — однозначно впевнені в неефективності, а 29,34% вважають, що діяльність ймовірніше неефективна”, - озвучила дані опитування Величко-Трифонюк.

Читайте також: Уряд призначив тимчасового керівника Мінветеранів

Згідно з опитуванням, для покращення роботи державних інституцій, на думку ветеранів та військовослужбовців, необхідне зменшення бюрократичної складової та впровадження якісного сервісу, а кожна програма та рішення, яке стосується ветеранів, має базуватися на актуальних потребах ветеранської спільноти. А інституції мають працювати під “однією парасолькою”, щоб ветерани могли прийти і отримати всю необхідну інформацію в одному місці.

Як засвідчило опитування, більшість ветеранів потребують часу для відновлення, наголосила Величко-Трифонюк. Тому серед послуг із відновлення, які військовослужбовці хотіли б отримати в поточному 2024 році, респонденти назвали найбільшу потребу в санаторно-курортному лікуванні — понад 60 відсотків. Значна кількість респондентів відзначила необхідність планової стоматологічної допомоги, психологічну допомогу.

Читайте також: За програмою «Власна справа» переможцями стали 292 ветерани - Мінекономіки

Близько половини (50,14%) опитаних ветеранів, які на даний момент не несуть службу в Силах оборони України, мають бажання розвивати власну справу.

На думку переважної більшості опитаних, зараз та в найближчому майбутньому вони потребуватимуть таких видів допомоги, як фінансова підтримка (56,16%) та зміцнення здоров’я (52,44%). Не менш важливою буде допомога в придбанні житла; залученні підприємницьких інвестицій; покращенні житлових умов; освіта; працевлаштування та психологічна підтримка.

Згідно з результатами опитування, найбільший попит мають такі пільги, як комунальні субсидії, безоплатний проїзд та пенсії, а найбільш задоволені комунальними субсидіями (51,86%). Натомість найменше ветерани користувалися пільгами на навчання, грошовою допомогою, пільгами щодо психологічної реабілітації та податковими знижками. Послуги, якими опитані ветерани найбільше не задоволені, — медичне обслуговування, земельна ділянка та грошова допомога.

На думку більшості опитаних військовослужбовців (63% опитаних), особисті труднощі, з якими їм доведеться зіштовхнутися в процесі повернення до цивільного життя, є проблеми з фізичним здоров'ям та нерозуміння з боку суспільства.

І ветерани, і діючі військовослужбовці висловлювали занепокоєння через «брак знань або втрату навичок» (42,28%), що стане перешкодою для них у сфері професійної зайнятості. Проте, як показують результати опитування, 67,79% респондентів не володіють інформацією про вже розроблені державні програми навчання та перепідготовки для ветеранів.

Враховуючи високий відсоток респондентів серед ветеранів, які зазначили, що наразі є «безробітними» (30,95%), актуальним є питання з оптимізації як вже наявних, так і з розробки нових програм з навчання/перекваліфікації. З метою наближення умов програм до реальних потреб та індивідуальних можливостей ветеранів вкрай важливо врахувати саме їхнє бачення проблематики. Так, більшість респондентів визначили три головні умови: гідна оплата праці/стипендія на час навчання (69,42%); гарантоване працевлаштування (65,1%); розширення сфер навчання та перекваліфікації (53,12%).

Спостерігається виникнення необхідності змінити модель поточної інформаційної взаємодії з ветеранами та військовослужбовцями, з посиленням інклюзивної складової, наголосили на презентації.

Як повідомляв Укрінформ, за час дії грантової програми “Власна справа” переможцями стали вже 292 ветеранів та членів родин учасників бойових дій, які отримають гранти на 123 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-