Із 1 березня зміняться критерії для призначення виплат переселенцям - як рахуватимуть

Із 1 березня зміняться критерії для призначення виплат переселенцям - як рахуватимуть

Укрінформ
З 1 березня в Україні змінений загальний принцип продовження виплат для внутрішньо переміщених осіб – відтепер для розрахунку братиметься сукупний дохід всіх членів родини переселенців.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини» повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак, передає Укрінформ із посиланням на Мінсоцполітики.
«Ми змінюємо загальний принцип продовження виплат для ВПО. Відтепер для отримання допомоги братиметься до уваги сукупний дохід родини, який у розрахунку на одного члена сім'ї має становити не менше ніж 9 444 грн, тобто чотири прожиткових мінімуми. Ми будемо дивитися на офіційні доходи родин, щоб визначати, чи потрібна допомога. Бо без доходів, наприклад, батька, які можуть бути як мінімальними, так і перевищувати 100 тис. грн, це важко оцінити», - сказала Марчак.

Вона нагадала, що з 1 березня виплати будуть автоматично продовжені пенсіонерам (якщо розмір їхньої пенсії не перевищує 9 444 грн), людям з інвалідністю, дітям-сиротам.

Читайте також: На Львівщині за час великої війни облаштували 9,2 тисячі місць для проживання переселенців

«Тобто тим категоріям громадян, які однозначно не можуть працювати, і їм потрібна подальша підтримка держави. Крім того, виплати зможуть надалі отримувати родини, які проживають у зоні бойових дій або в безпечних регіонах, і в яких діти через певні причини не можуть навчатися офлайн. Тобто батьки в таких сім’ях мають за ними доглядати і не можуть працевлаштуватися. Таким громадянам потрібно звернутися із заявою про призначення допомоги», - зазначила заступниця міністра.

На додаткову підтримку від держави також можуть розраховувати ті родини, члени яких за останні 6 місяців здійснювали кроки для здобуття економічної самостійності: встали на облік до служби зайнятості, працевлаштувалися або започаткували власний бізнес.

«У якості нашої подяки ми продовжимо їм ще 6 місяців виплачувати допомогу. А от дорослі українці працездатного віку, які не мають дітей і не працюють, виплати не отримуватимуть. Такі люди не мають обмежень, які б заважали їм працювати, тож вони мають знаходити роботу і самостійно забезпечувати себе», - сказала Марчак.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів продовжив до 1 березня 2024 року виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, у яких закінчився у січні шестимісячний період отримання такої допомоги. Проте обмежив категорії громадян, які мають право на її отримання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-