Батьки загиблого героя передали батальйону «Госпітальєри» техніку для евакуації поранених

Батьки загиблого героя передали батальйону «Госпітальєри» техніку для евакуації поранених

Фото
Укрінформ
Батальйон «Госпітальєри» Української добровольчої армії отримав від волонтерів Олега Макарова та Аліни Маршал унікальну техніку для евакуації поранених.

На передачі техніки побував кореспондент Укрінформу.

До передачі волонтери підготували дві одиниці техніки – мобільне авто на гусеницях з причепом та великий евакуамобіль на колесах.

Волонтери придбали спецтехніку у рамках проєкту «Я прикрию», який вони розпочали на честь свого загиблого на війні сина Остапа Макарова на псевдо «Макар». На автівці викарбувано його ім’я.

«До складу УДА входить батальйон «Госпітальєри», який отримає цю машину. Наразі в Україні немає аналогів таких машин. Одну чи дві завезли на початку війни, але зараз їхня доля невідома. Унікальність автівки в тому, що вона може плавати. Гусениці в машини широкі, сама вона легка, тому вона може проїхати по мінному полю. У цих автівок великий бойовий досвід в інших країнах», - розказав Костянтин Веселко, військовий з УДА та співавтор проєкту «Я прикрию».

Саме Костянтин допомагав з пошуком автівок в Європі та з оформленням документів на них.

За словами Аліни Маршал, матері загиблого героя, вона разом із чоловіком долучилася до волонтерства з перших днів повномасштабного вторгнення.

«Коли загинув Остап, ми зрозуміли, що маємо робити щось глобальне. Так народився проєкт «Я прикрию». Кожен може сказати цю фразу через донат чи добру справу. Ми збирали кошти на придбання цієї техніки – вони надходили не лише з України. Одна дівчина кидала щодня 20 гривень – це, певно, її ранкова чашка кави. Так ми зібрали необхідну суму», - розповіла вона.

Батьки загиблого героя передали батальйону «Госпітальєри» техніку для евакуації поранених / Фото: Ніна Ляшонок, Укрінформ

Жінка додала, що через специфіку техніки до її придбання довелося залучити й технічного спеціаліста, який перевіряв технічний стан автівок перед покупкою. Вартість автівки 12,5 тис. євро. Волонтери й надалі планують збирати кошти та доставляти евакуаційні автомобілі в Україну.

"Щодня "Макар" буде рятувати життя інших хлопців, щоб вони повернулися до дому, де їх чекають матері, дружини та діти. Якщо вона врятує навіть одне життя – ми привезли її не дарма", - додає Аліна Маршал.

Остап Макаров загинув влітку 2023 року, виконуючи бойові завдання у «сірій» зоні на Запорізькому напрямку. Герой намагався витягти пораненого побратима з замінованого поля, але потрапив під ворожий обстріл. Врятувати його могла лише екстрена евакуація, але підрозділ загиблого не мав техніки, на якій це було б можливо зробити.

Читайте також: Головний військовий госпіталь України отримав від Вірменії 10 тонн ліків

Як повідомляв Укрінформ, Сили оборони отримали від жителів Одещини понад тисячу дронів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-