У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна

У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна

Укрінформ
У Міністерстві оборони України створюють можливість вести електронні журнали для обліку військового майна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міноборони.

"Міністерство оборони продовжує спрощувати облік військового майна та позбуватися зайвих паперів у війську", - ідеться у повідомленні.

Зокрема внесені зміни до наказу Міністерства оборони №440 “Про затвердження інструкції з обліку військового майна у Збройних силах України”.

За словами заступниці міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерини Черногоренко, “у середньому командир роти витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів”.

“Наказ створює можливості для автоматизації”, – зазначила Черногоренко.

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри і допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі і використовувати для цього програмне забезпечення, яке прийняте в експлуатацію Міноборони й допущене до дослідної експлуатації.

У такому разі програми мають відповідати усім вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ).

На даний час прикладом такої програми є SAP, автоматизована система управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО.

Читайте також: Командири військових частин отримали повноваження на списання майна - Умєров

У Міноборони пояснили, що для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання.

У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

“До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках”, - уточнили у міністерстві.

У разі питань щодо наказу чи переходу на електронну форму військовим радять звертатися на “гарячу лінію” Міноборони за номером 1512.

Читайте також: В Антикорупційній раді при Міноборони спростували заяви про звільнення її членів

У Міноборони зауважили, що первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Рустем Умєров підписав наказ, що впроваджує спрощену процедуру списання військово-медичного майна, а саме: аптечок, сумок і наплічників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-