Рада схвалила закон про біологічне батьківство у разі загибелі військового

Рада схвалила закон про біологічне батьківство у разі загибелі військового

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу".

Про це народний депутат від парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №10448 була підтримана 264 голосами народних депутатів.

Проєкт закону розроблено з метою збереження генофонду Українського народу, а також врегулювання питання соціального захисту військовослужбовців в частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство). 

Новою редакцією закону передбачається, що у разі загибелі або визнання померлою особи її репродуктивні матеріали будуть зберігатися безоплатно протягом трьох років з моменту загибелі цієї особи.

Втім, після закінчення цього строку подальше зберігання може бути продовжене за рахунок іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.

Документом регламентується, що фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті. 

Читайте також: Україна формуватиме нову політику батьківства - Шмигаль

Передбачається, що у разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.

Встановлюється, засвідчене нотаріально волевиявлення особи до введення в дію цього Закону є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин.

Як повідомлялося, раніше у ЗМІ з'явилася інформація, що на рівні законодавства українським жінкам заборонили використовувати для запліднення заморожений біоматеріал їхніх загиблих чоловіків. Парламентарії пообіцяли виправити цю прогалину на законодавчому рівні.

Фото: Фейсбук Руслана Стефанчука

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-