На Вінниччині стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей

На Вінниччині стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей

Фото
Укрінформ
На Вінниччині стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей.

Про це у Фейсбуці повідомила перший заступник начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна, передає Укрінформ.

«12 родин ветеранів із Вінниччини стали першопрохідцями нової соціальної послуги. Пілотування послуги соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей здійснено Міністерством соціальної політики України, Товариством Червоного Хреста України спільно з Вінницькою обласною військовою адміністрацією», - написала Заболотна.

За її словами, упродовж семи днів захисники адаптувалися до цивільного життя, налагоджували міжособистісні стосунки зі своїми рідними, вчилися боротися з власними страхами, а також відновлювали своє фізичне здоров‘я.

«Саме члени родин повинні були бути поруч у цей важливий та складний етап. До того ж увесь час з людьми працювала мультидисциплінарна команда. До неї увійшли фахівці Червоного Хреста та найкращі психологи й соціальні працівники області, які напередодні пройшли командне навчання від ТЧХУ», - уточнила посадовиця.

На Вінниччині стартувала пілотна послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей / Фото: facebook.com/ZabolotNAtalia

Заболотна зазначила, що фахівці проводили із отримувачами послуги як групові, так і індивідуальні заняття. Вони навчали їх навичок саморегуляції, а також працювали з особистими потребами кожного учасника. Застосовували і таку форму соціальної роботи, як сімейні наради.

Завдяки підтримці МВС послуга надавалась на базі санаторію «Південний Буг», що дозволило забезпечити комфорт та якісний відпочинок, а також додаткові послуги з оздоровлення та реабілітації учасників.

У першому родинному заїзді до санаторію взяли участь 12 сімей із семи громад області, у яких чоловіки-ветерани із важкими пораненнями, травмами.

Основні витрати з реалізації пілотування взяло на себе Товариство Червоного Хреста України. Оплату праці обласної команди фахівців (психологів та соціальних працівників) здійснили за кошти обласного бюджету.

В ОВА запланували реалізацію цієї програми для усіх громад, які підтримають її проведення.

Вони фінансуватимуть тижневе перебування у санаторії ветеранів та членів їх сімей, а обласний бюджет - витрати, пов'язані з роботою обласної команди фахівців.

Наразі низка громад області вже передбачила у своїх бюджетах витрати на зазначені потреби.

Читайте також: У Запоріжжі відкрили Центр ветеранського розвитку

Заболотна наголосила, що послуга соціальної адаптації ветеранів та членів їх сімей не завершується перебуванням у санаторії. Далі ці родини «підхоплять» соціальні працівники у громадах, які продовжать розпочату роботу із соціальної адаптації цих сімей за планом та рекомендаціями, які їм нададуть обласні фахівці. Позаяк саме в громаді мають супроводжувати ці родини на всіх наступних етапах: отриманні освітніх послуг, медичного обслуговування, ментального здоров’я, реабілітації, працевлаштування тощо.

Як повідомлялось, Мінсоцполітики пілотує проєкт послуги соціальної адаптації для ветеранів та членів їх сімей. Ця послуга складатиметься з двох етапів: програма соціального відновлення в санаторному чи рекреаційному закладі та соціальна адаптація у громаді. Наразі до пілотування залучені три області – Полтавська, Черкаська та Вінницька.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-