У Запоріжжі відкрили Центр ветеранського розвитку

У Запоріжжі відкрили Центр ветеранського розвитку

Фото
Укрінформ
У прифронтовому Запоріжжі відкрився Центр ветеранського розвитку. Загалом в країні їх створено вже 13.

Про це під час поїздки до Запоріжжя сказала міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, передає кореспондент Укрінформу.

“Військовим, які повертаються з фронту до цивільного життя, потрібна підтримка від держави. Одним з елементів інтеграції ветерана в цивільне життя є отримання цивільної спеціальності, працевлаштування, можливість бути конкурентоспроможним на ринку праці. Аби ветеранам полегшити можливість інтеграції в цивільне життя після служби, Міністерство у справах ветеранів започаткувало створення центрів ветеранського розвитку на базі навчальних закладів вищої освіти. Їх вже створено в Україні 13”, - сказала вона.

На базі Центру, відкритого у Запоріжжі, будуть проводитися навчання для “помічників ветерана” (це проєкт соціальної підтримки ветерана в громадах), будуть розроблені навчально-освітні програми, аби ветерани могли швидко отримати цивільну спеціальність. Також тут будуть заходи психотерапії та реабілітації. Для ветерана навчання буде безкоштовним.

У Запоріжжі відкрився Центр ветеранського розвитку / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

За словами Лапутіної, на момент широкомасштабного вторгнення в Державному реєстрі ветеранів війни було близько 500 тисяч осіб (це учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, члени родин загиблих, воїни на території інших держав). За прогнозними показниками, зараз людей дотичних до ветеранської політики буде до 4 млн осіб. Мова не лише про комбатантів, а й членів родин.

Читайте також: У 2024 році планується запустити єдину ветеранську «гарячу лінію» - Лапутіна

Щодо "помічників ветерана”, то по країні їх планують підготувати до 15000 людей.

“Коли ми розробляли цей пілотний проєкт, ми говорили, що це мають бути особи з числа ветеранів чи їхніх родин. Вони будуть працевлаштовані в комунальних установах, неприбуткових закладах, де буде створений сервісний центр у справах ветеранів, але вони будуть некабінетними. Тобто у них буде офіс, де вони будуть надавати якісь послуги, але це буде людина з планшетом і вона буде знати, чого потребує родина ветерана”, - додала міністр.

Читайте також: На вебплатформі створено Єдину базу знань для ветеранів і їхніх сімей

На момент запуску пілотного проєкту на чотири області необхідно було 550 людей, але було отримано 900 заявок. У бюджеті Мінветеранів на програму допомоги ветеранам передбачено більш ніж 3 млрд грн. Вона має бути масштабована на всю країну, а не окремі області.

Раніше повідомлялося, що перший в Україні Центр ветеранського розвитку відкрився у Дніпрі 15 червня 2023 року.

Основною метою “Центру ветеранського розвитку” є професійна інтеграція та реінтеграція осіб, які звільняються або звільнені з військової служби з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, члени сімей таких осіб, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України, до умов цивільного життя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-