Прокуратура Києва заперечує пояснення ВРП про закриття справи судді Тандира: Ми надсилали документи

Прокуратура Києва заперечує пояснення ВРП про закриття справи судді Тандира: Ми надсилали документи

Укрінформ
Київська міська прокуратура заявляє, що надала всі матеріали, які запитував член Вищої ради правосуддя у дисциплінарній справі щодо судді Макарівського суду Київської області Олексія Тандира, обвинуваченого у скоєнні смертельної ДТП на блокпосту.

Як передає Укрінформ, про це прокуратура повідомила у Фейсбуці.

Як підкреслили у столичній прокуратурі, заява члена Другої дисциплінарної палати ВРП Віталія Саліхова про те, що "прокуратура тривалий час не надавала жодного документа", є некоректною і не відповідає дійсності.

У прокуратурі зазначили, що "саме нібито відсутність документів від прокуратури, а згодом і часу на їх опрацювання через відпустку члена Другої дисциплінарної палати ВРП стали одним з аргументів для зупинення розгляду дисциплінарної справи щодо судді Олексія Тандира на засіданні ВРП 31 січня 2024 року".

Читайте також: Вища рада правосуддя досі не отримала клопотання про відсторонення Князєва

Лист Саліхова надійшов до Київської міської прокуратури 17 січня 2024 року. У листі він просив надати копію обвинувального акту щодо Тандира і письмовий дозвіл на розголошення даних досудового розслідування, ідеться в повідомленні.

На цей лист Київська міська прокуратура 25 січня надіслала завірені копії обвинувального акту, копію реєстру матеріалів розслідування та дозвіл на розголошення відомостей досудового розслідування, тобто усі запитувані матеріали.

Також у прокуратурі зазначили, що вказана дисциплінарна скарга щодо Тандира надійшла до Вищої ради правосуддя ще 7 червня 2023 року.

Дисциплінарна справа за цією скаргою була відкрила 10 січня 2024 року. Станом на 1 лютого 2024 року додаткових запитів від ВРП не надходило.

Як нагадали у столичній прокуратурі, обвинувальний акт у справі за обвинуваченням судді у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп'яніння, що спричинило смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України), був скерований до суду ще у серпні 2023 року. Наразі справа перебуває на розгляді Святошинського районного суду Києва.

За даними ЗМІ, дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 31 січня зупинила розгляд справи Тандира на період, необхідний для отримування запитуваної інформації. Про це члени ВРП повідомили під час засідання дисциплінарної палати.

Читайте також: Судді Тандиру продовжили арешт до 17 лютого

Пропозицію зупинити розгляд дисциплінарної справи проти Тандира член ВРП Саліхов пояснив браком часу. За його словами, прокуратура певний час не надавала необхідних документів, а закон надає членам ВРП 30 днів на складання висновку по справі. Також Саліхов заявив, що ж має йти у відпустку і не встигне опрацювати потрібні документи.

Як повідомляв Укрінформ, вночі 26 травня 2023 року голова Макарівського районного суду Тандир збив на смерть 23-річного бійця Національної гвардії на блокпосту в столиці.

Суддю затримали. 27 травня Вища рада правосуддя надала згоду на його арешт. Експертиза показала, що в момент ДТП Тандир був напідпитку.

Після аварії Тандир перебуває в СІЗО. У Святошинському суді Києва почався процес проти нього. Тандиру загрожує до 10 років увʼязнення.

20 грудня Святошинський районний суд Києва продовжив запобіжний захід Тандиру. Він перебуватиме під вартою без права на заставу до 17 лютого 2024 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-