Вища рада правосуддя досі не отримала клопотання про відсторонення Князєва

Вища рада правосуддя досі не отримала клопотання про відсторонення Князєва

Заява
Укрінформ
До Вищої ради правосуддя до цього часу не надходило клопотання про тимчасове відсторонення колишнього голови Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя.

Про це ВРП повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“Клопотання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя судді Всеволода Князєва на адресу ВРП не надходило”, - ідеться в дописі.

У ВРП пояснили, що відповідно до Закону «Про Вищу раду правосуддя» вони вирішують питання стосовно надання згоди на затримання, утримання під вартою чи арешт судді, а також тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя.

Водночас ВРП не наділена повноваженнями самостійно ініціювати питання про відсторонення судді від здійснення правосуддя.

"Якщо відповідне клопотання (щодо Князєва - ред.) надійде від компетентних органів, воно буде розглянуте у передбачені законом строки”, - запевнили у ВРП.

Як повідомлялося, 15 травня 2023 р. у НАБУ і САП заявили про викриття схеми одержання неправомірної вигоди у 2,7 млн дол. керівництвом і суддями Верховного суду.

Читайте також: Справа Князєва: захист мусить ознайомитись з матеріалами до 1 березня

За версією слідства, хабар був за ухвалене 19 квітня 2023 року Великою палатою ВС рішення у справі про визнання законності придбання в 2002 році пакета акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату компанією Ferrexpo, одним із акціонерів якої є бізнесмен Костянтин Жеваго.

Під час пленуму Верховного суду 140 суддів підтримали висловлення Князєву недовіри. Також була ухвалена постанова пленуму про припинення повноважень голови ВС.

Водночас Князєв, хоч і звільнений з посади голови, залишається суддею ВС. Звільнити його має право Вища рада правосуддя.

18 травня Вища рада правосуддя дала дозвіл на утримання Князєва під вартою.

Того ж дня ВАКС обрав ексголові Верховного суду запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 107,3 млн грн застави. Надалі Апеляційна палата ВАКС зменшила суму застави спочатку до 75 млн грн, а згодом до 55 млн грн.

Читайте також: Суд конфіскував у Князєва «подарунок» у вигляді оренди квартири на столичних Липках - НАЗК

У липні 2023 року голова ВРП Григорій Усик сказав в інтерв'ю Укрінформу, що клопотання про відсторонення ексголови Верховного суду Всеволода Князєва від здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя не надходило.

7 вересня ВАКС продовжив термін тримання під вартою Князєва до 16 жовтня з можливістю внесення 55 млн грн застави.

26 вересня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила Князєва у СІЗО, але зменшила заставу до 45 млн грн.

13 жовтня ВАКС ще на два місяці продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив розмір застави з 45 млн грн до 35 млн грн.

5 грудня ВАКС продовжив дію запобіжного заходу Князєву і зменшив йому розмір застави з 35 млн грн до 27 млн грн.

21 грудня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила розмір застави для колишнього голови Верховного Суду з 27 до 20 млн грн.

Читайте також: Заставу за Князєва внесли його друзі - адвокат

30 січня 2024 року ВАКС продовжив дію запобіжного заходу з можливістю внесення застави колишньому голові ВС Князєву до 29 березня 2024 року, при цьому зменшивши розмір застави з 20 млн грн до 18,168 млн грн.

31 січня за Князєва внесли заставу у розмірі 18,168 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-