У Києві презентували збірник «Громадянське суспільство, бізнес та влада - кращі практики співпраці»

У Києві презентували збірник «Громадянське суспільство, бізнес та влада - кращі практики співпраці»

Укрінформ
У Києві презентували збірник історій, в якому зібрано кращі практики співпраці громадянського суспільства, бізнесу та влади.

Захід відбувся в Укрінформі.

«Для уряду загалом налагодження співпраці з усіма секторами нашого суспільства є надзвичайно важливим пріоритетом, адже така співпраця важлива для перемоги у війні, а в подальшому і для відновлення України», - наголосив державний секретар Кабінету міністрів України Олександр Ярема.

За його словами, усі практики, які представлені в збірнику, об'єднує синергетичний ефект, «коли кожне окреме функціонування елементів при об'єднанні дає значно сильніші результати і кращі результати у вирішенні тих чи інших проблемних питань».

Урядовець підкреслив, що кожна з практик, яка увійшла до збірки, насамперед спрямована на підтримку і допомогу Збройним силам України, внутрішньо переміщеним особам, дітям та особам з інвалідністю, людям похилого віку тощо.

Він також зазначив, що цей проєкт - одна з важливих основ, зокрема в плані заходів реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства, тому що розвиток міжсекторальної співпраці - один з важливих напрямків, засадничих ідей цієї стратегії.

«На сьогодні ми, як Секретаріат Кабінету міністрів, починаємо роботу над підготовкою нового плану заходів на реалізації цієї стратегії, який охоплюватиме 2025-2026 роки. Протягом року ми плануємо багато різних зустрічей наживо і в онлайнформаті, закликаємо колег з різних секторів активно долучатись для детального обговорення і формулювання завдань для цього плану», - підкреслив Ярема.

Своєю чергою заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко акцентував, що наразі в Україні важливо просувати принципи відповідальності, відповідального лідерства та відповідальної співпраці.

«Привернення уваги суспільства в спосіб, коли реалізується Стратегія розвитку громадянського суспільства, публічні презентації за участю всіх сторін, публікація збірника, в якому будуть зафіксовані усі історії, як на мене, є прекрасним способом реалізації і досягнення тих цілей, які зафіксовані в Стратегії розвитку громадянського суспільства», - зазначив він.

За його словами, у збірнику зібрали кейси відповідального лідерства, яке необхідне, щоб об'єднуватися у співпраці, шукати партнерств для ефективної роботи над вирішенням нагальних питань, розв’язання яких потребує суспільство та держава у складні часи.

«Питання кращих практик і поширення успішного досвіду це те, що наразі вкрай потрібно нашій державі», - зазначила заступниця міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Вона наголосила, що також в рамках міжсекторальної співпраці необхідно вдосконалити аспект співпраці з громадами.

Читайте також: У деокупованих та прифронтових громадах високі показники громадянської ідентичності

«Звісно, коли ми зараз бачимо успіхи децентралізаційної реформи, насправді ми бачимо те, яким чином десь громадам вдалося взяти на себе і лідерство, і відповідальність, проте десь це вдалось трошки менше. Тому якраз кращими прикладами, кращими практиками маємо це показати решті громадян», - акцентувала посадовець.

Своєю чергою начальниця управління з питань дотримання стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України Олександра Хамуленко зауважила, що в Україні вже утворилося унікальне організоване громадянське суспільство, що здатне захищати державу, розвивати її, боротися ж наслідками війни.

Вона також повідомила, що на цей рік Нацслужба визначила напрямок розвитку волонтерської діяльності одним з пріоритетних.

«Цього року ми плануємо і вже працюємо над тим, щоб сформувати і структурувати цей напрям державної політики і визначити спільні завдання не тільки органів державної влади, а й міжнародних організацій та громадських організацій», - поінформувала Хамуленко.

Збірник історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада – кращі практики співпраці» створено, щоб продемонструвати єдність українського суспільства під час повномасштабної війни, популяризувати тристоронню співпрацю між організаціями громадянського суспільства, бізнесом і владою та надати ширшого розголосу історіям такої співпраці, які спрямовані на наближення перемоги, подолання наслідків повномасштабного вторгнення Росії та підтримку демократичного розвитку України.

Збірник з'явився за результатами співпраці проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України» з Міністерством культури та інформаційної політики України, Секретаріатом Кабінету міністрів України, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України та Національною соціальною сервісною службою України і є логічним результатом проведення Третього щорічного Конкурсу історій «Громадянське суспільство, бізнес та влада кращі практики співпраці».

Читайте також: Недостатня поінформованість - основна перешкода для розбудови довіри до громадських організацій

В рамках конкурсу було подано 115 заявок з 21 області України.

Зокрема, було подано 7 історій від представників бізнесу, 46 - від ОГС та 62 історії від органів державної влади.

Було визначено 37 переможців конкурсу, чиї історії було опубліковані у збірці.

Найпоширеніші категорії проєктів-переможців конкурсу: допомога військовим (4 проєкти), гуманітарна допомога та реабілітація (3 проєкти), соціальні проєкти (5 проєктів), відновлення (5 проєктів), створення просторів (6 проєктів), освіта (6 проєктів), конкурси (4 проєкти), культура (2 проєкти), двостороння співпраця (2 проєкти).

Під час заходу операційна директорка Глобального договору ООН в Україні Аліна Коновальченко розповіла, що до збірника надійшла їх історія щодо створення та курсу антикорупції.

Мета ініціативи - об'єднати приватний сектор, державу та неурядові організації для створення освітнього курсу, який допоможе малим і середнім бізнесам визначати корупційні ризики та уникати їх як у своїй діяльності, так і в ланцюгах постачань. У довгостроковій перспективі курс сприятиме поширенню культури доброчесності в українському суспільстві.

Курс антикорупції було створено у співпраці з Міністерством цифрової трансформації, Офісу з розвитку підприємництва та експорту. Наразі він доступний на платформах Дія.бізнес та Дія.освіта.

Керівник відділу партнерств БФ «Фріда» Ярослава Швечикова-Плавська розповіла про проєкт, метою якого є надання екстреної та планової медичної допомоги населенню на звільнених територіях, яке постраждало від воєнних дій та окупації.

БО «Благодійний фонд «Фріда» спільно з «Датагруп-Volia» та Херсонським обласним департаментом охорони здоров'я України організовує виїзні медичні місії лікарів-волонтерів до Херсона та в громади Херсонської області.

Комунікаційна менеджерка ГО «СТЕМ ІС ФЕМ» Марія Баня розповіла про освітній курс «Урбаністика», мета якого надати шанс українським дівчатам вплинути на майбутнє України в глобальному вимірі.

Проєкт досягнув усіх поставлених на початку цілей. Зокрема, висвітлення проблем відбудови в Україні з метою залучення якомога більшої кількості дівчат до цього процесу, а також долучення до виховання нового покоління професіоналок у сфері урбаністики, що мають актуальні знання й навички. Деякі учасниці курсу, які раніше не були пов'язані зі STEM-галузями, зізналися, що вирішили змінити свою спеціалізацію саме на урбаністику й будуть продовжувати навчання в цьому напрямі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-