Два роки тюрми отримав настоятель храму УПЦ МП, який вихваляв «Гіві» й «Моторолу»

Два роки тюрми отримав настоятель храму УПЦ МП, який вихваляв «Гіві» й «Моторолу»

Укрінформ
Суд призначив покарання у вигляді двох років позбавлення волі настоятелю одного з храмів Вінницької єпархії Української православної церкви Московського патріархату, викритому у виправдовуванні збройної агресії РФ проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Слідством встановлено, що на сторінках власного телеграм-каналу засуджений називав російську збройну агресію «громадянською війною» в Україні та вихваляв проросійських терористів, зокрема Олександра Захарченка, «Гіві» і «Моторолу».

Фігурант репостив публікації й коментарі пресслужби Російської православної церкви, якими виправдовувалося захоплення частини українських територій та героїзувалися самі загарбники.

Водночас клірик регулярно поширював авторські коментарі, у яких намагався дискредитувати українських військових й ображав релігійні почуття вірян різних конфесій. Для маскування злочинних дій він писав у соцмережах під вигаданим псевдонімом.

Також протоієрей поширював прокремлівські наративи під час проповідей й особистого спілкування із представниками релігійної громади.

Співробітники СБУ розшукали та затримали зловмисника після того, як він намагався переховуватися від правосуддя за різними адресами в декількох областях України.

Результатами експертиз підтверджені факти інформаційно-підривної діяльності фігуранта на користь Росії.

Читайте також: Суд відхилив позови УПЦ МП щодо користування храмами заповідника «Чернігів стародавній»

Суд визнав клірика винним за наступними статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Вирок настоятелю винесений з урахуванням повної співпраці зі слідством.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ зібрала доказову базу на підсанкційного митрополита Луганської єпархії УПЦ МП Василя Поворознюка, який співпрацює з російськими загарбниками на тимчасово захопленій території Луганської області. Йому заочно оголосили підозру.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-