В Україні та у світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

В Україні та у світі вшановують пам’ять жертв Голокосту

Укрінформ
Сьогодні, 27 січня, в Україні та міжнародна спільнота вшановують пам’ять жертв Голокосту.

Про це передає Укрінформ.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який відзначається щорічно 27 січня, запроваджений рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року (Резолюція № 60/7).

«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження», – йдеться у Резолюції Генасамблеї ООН від 2005 року, якою запроваджено памʼятну дату.

Читайте також: У Києві відкрили виставку до дня пам’яті жертв Голокосту

27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.

Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали «загрозою» або «неповноцінними». Близько 1,5 мільйона з них були вихідці з території сучасної України.

«Утім, останній рік війни Росії проти України виразно засвідчив, що пасивна памʼять про злочини геноциду не є запобіжником від їхнього повторення.

Необхідний мінімум – активне осмислення та діалог, щоб сприяти постійній свідомості у принаймні значної частини суспільства того, як діють механізми соціальної агресії. А ще – уважність з боку міжнародних інституцій до системних порушень прав людини авторитарними режимами, щоб не бути засліпленими й заскоченими зненацька тим, що людиноненависницька ідеологія загорнулася в нову, неочевидну, обгортку. І звісно – неможливо запобігати повторенню геноцидів у майбутньому без рішучого і справедливого засудження та покарання організаторів і виконавців подібних злочинів сьогодні. І без власне готовності діяти на випередження», - зауважують в Інституті національної пам'яті.

Читайте також: У Бабиному Яру вшанували пам'ять жертв масових розстрілів у роки Другої світової війни

З початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну ключові місця памʼяті про Голокост в Україні стали обʼєктами нападу з боку російських загарбників.

Так, 1 березня 2022 року, через вісім десятиліть після масових розстрілів нацистами в урочищі Бабин Яр у Києві близько 100 тис. цивільних громадян і військовополонених, серед яких були євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова, було скоєно ракетний удар РФ по Бабиному Яру, що є символом Голокосту в Східній Європі.

У 2022 році російські снаряди також влучили у центральний монумент меморіалу Дробицький Яр у Харкові, відоме місце масових розстрілів цивільного, насамперед єврейського, населення нацистами під час Другої світової війни. За різними оцінками, тут поховано від 14 до 20 тисяч жертв нацизму.

***

Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль у Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту зазначив, що світ має дати консолідовану відповідь на звірства Росії, аби страшні злочини минулого не повторились у сьогоденні.

«Сьогодні ми схиляємо голови в пам'ять про невинних жертв Голокосту. Жахливого злочину, вчиненого нацистами в роки Другої світової війни. Мільйони вбитих і закатованих євреїв. Мільйони зруйнованих життів», - написав Шмигаль у Телеграмі.

За словами Шмигаля, ця трагедія мала стати пересторогою для майбутніх поколінь, що лютій ненависті за етнічною ознакою не місце в цивілізованому світі.

«Проте сьогодні росія вчиняє звірства й геноцид проти українського народу. І світ мусить дати потужну консолідовану відповідь, аби страшні злочини минулого не повторились у сьогоденні. Світла пам'ять усім невинно убієнним», - наголосив Прем‘єр-міністр.

***

Потрібно зробити все, щоб такі трагедії, як Голокост, більше ніколи не повторилися.

Про це у Фейсбуці написав Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

За його словами, в Україні у День памʼяті жертв Голокосту вшановують мільйони невинних людей, які стали жертвами одного із найжахливіших злочинів проти людства, "страшної трагедії, геноциду, до якого вдався нацистський режим у період Другої світової війни".

«Це був свідомий злочин, свідоме переслідування та масове знищення євреїв. Голокост є вічним нагадуванням для кожного з нас. Спільно ми зобовʼязані робити все, аби такі трагедії більше ніколи не повторилися. Ніколи. І ні до кого. Памʼятаємо», - зазначив він.

***

Збройні сили України висловили солідарність з Армією оборони Ізраїлю у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

«27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Збройні Сили України у цей трагічний та пам’ятний день солідаризуються з братами й сестрами з Армії Оборони Ізраїлю! Збройні Сили України віддають шану пам’яті шести мільйонам людських життів, втрачених у період безпрецедентної аморальності та жорстокості нацистів, породжених нелюдськими комуністичними практиками кремлівських попередників, які продовжуються сьогодні в Україні під час геноциду українського народу росіянами під час широкомасштабного вторгнення російської федерації. Ми стоїмо на засадах відданості протидії антисемітизму, расизму, рашизму та іншим формам тероризму та нетерпимості», - повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у Фейсбуці.

«Росія цинічно, брехливо та маніпулятивно створила та продовжує розпалювати ненависть до України та українців та інших народів за зразком нацонал-соціалізму. росія втілює тоталітарну імперську політичну ідеологію, побудовану на теоріях антисемітизму, антиукраїнізму, багатьох інших анти-.... та расовій зверхності. Результати індоктринації чим є засвідчені тисячі вбитих, страчених, закатованих, зґвалтованих жерт воєнних злочинів, злочинів геноциду, злочинів проти людяності та злочинів агресії проти України та українського народу, вчинених росіянами в Україні з 2014 року. Найгірші терористичні режими беруть це за зразок», - наголосили у Генштабі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-