СБУ затримала чотирьох ворожих агітаторів, серед них - тіктокер з Одеси

СБУ затримала чотирьох ворожих агітаторів, серед них - тіктокер з Одеси

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила ще чотирьох проросійських інтернет-агітаторів, які виправдовували повітряні атаки РФ на цивільну інфраструктуру та намагалися дискредитувати командування Сил оборони.

Як передає Укрінформ, про це повідомила СБУ.

Зокрема, в Одесі затримали місцевого, який розмістив у ТікТоку власне відео, де виправдовував повітряну атаку на Харків, скоєну російською армією 2 січня. Того дня загарбники вдарили по місту ракетами «Іскандер», що призвело до великої кількості загиблих і поранених серед цивільного населення.

Фігурант намагався «відбілити» воєнний злочин російських військ перед 12-тисячною аудиторією. Того ж дня поширений зловмисником фейк вийшов в ефірі російського телебачення, звідки його підхопили пропагандистські інформресурси.

У Київській області кіберфахівці СБУ викрили місцеву жительку, яка через власні акаунти у Фейсбуці й Телеграмі агітувала українців «скласти зброю» та не чинити російським загарбникам спротив. Також вона використовувала інтернет-ресурси для поширення фейків про різні національні громади України.

Читайте також: Вихваляли «вагнерівців» та Шойгу: СБУ викрила на Полтавщині ворожих агітаторів

На Черкащині контррозвідники СБУ викрили місцевого жителя з посвідкою на проживання в Росії, який підтримував окупацію Криму та частину територій Донецької і Луганської областей. Він також героїзував загарбників і заперечував їхні воєнні злочини в Україні.

У Дніпрі затримали координатора місцевого осередку прокремлівської організації «народовладдя». Від імені «громадського об’єднання» чоловік публікував у соцмережах фейки про представників місцевих релігійних громад. Також він поширював дезінформацію про діяльність Сил безпеки і оборони на території області.

Усім фігурантам оголошена підозра за чч. 2, 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Читайте також: СБУ викрила трьох проросійських агітаторів, серед них - учасниця заворушень біля Київської лаври

Злочинні дії двох пропагандистів додатково кваліфіковані за ч. 1 ст. 161 КК (Порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками).

Підозрюваним загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ викрила у виправдовуванні збройної агресії та воєнних злочинів РФ, а також популяризації загарбницьких угруповань київського блогера і чотирьох жителів Дніпропетровської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-