У ДБР пояснили, чому просили для Мазепи заставу у ₴700 мільйонів

У ДБР пояснили, чому просили для Мазепи заставу у ₴700 мільйонів

Укрінформ
Розмір застави у 700 млн грн для бізнесмена Ігоря Мазепи був визначений органом досудового розслідування з урахуванням майнового стану фігуранта і здобутих слідчими відомостей про ризики переховування від правосуддя.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ заявив директор Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов.

«Розмір застави у такому обсязі визначений органом досудового розслідування з урахуванням майнового стану організатора злочинної організації, здобутих слідчими відомостей про ризики переховування від правосуддя та можливості впливу на інших співучасників злочину, а також процесуальної поведінки підозрюваного. При цьому варто наголосити, що це саме організатор злочину і його роль у провадженні і у цих діях - ключова», – зазначив директор ДБР.

За його словами, робота слідчих щодо реалізації подальших процесуальних дій триває.

«У цьому провадженні фігурують й інші особи - посадовці, і незабаром слідчі будуть визначатися і звертатися до прокурорів з метою притягнення (їх - ред.) до кримінальної відповідальності. Учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна», - заявив він.

Сухачов запевнив, що ДБР проводить свою роботу і доведе незаконність дій «кожного з ділків».

«Бюро виважено та вкрай аргументовано розслідує провадження, у яких фігурують суб’єкти економічної діяльності. Що стосується останнього провадження (де фігурує Мазепа - ред.), то на цей момент не відбулося жодних дій, які б заблокували бізнес чи обмежили б діяльність інвестфонду Concorde Capital, що дозволяє йому і надалі працювати та виконувати свої інвестиційні зобов’язання у повному обсязі», - поінформував директор ДБР.

Читайте також: Директор ДБР - про «справу Мазепи»: Розслідування триває вже рік

Як повідомлялося, 18 січня Ігоря Мазепу затримали під час проходження українсько-польського кордону у пункті пропуску «Шегині». У різних регіонах України правоохоронці затримали також трьох інших учасників злочинного угруповання, зокрема брата організатора.

У ДБР зазначили, що злочинну організацію, яка протиправно заволоділа понад 7 гектарами земель, де розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, викрили наприкінці листопада минулого року. Встановлено, що входили до неї майже 20 осіб.

У компанії Concorde Capital відкидають звинувачення.

20 січня ДБР повідомило, що суд обрав запобіжний захід чотирьом підозрюваним у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави: майже 350 млн грн - організатору протиправної схеми, майже 45 млн грн - двом спільникам, 20 млн грн - ще одному учаснику оборудки.

Прокуратура просила для Мазепи арешт із заставою у 700 млн грн. При цьому в компанії Concorde Capital повідомили, що «при інкримінованих збитках у 7 млн грн... Мазепі встановили заставу 700 млн, а його брату - 500 млн».

Сам засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа стверджує, що 349 млн грн застави – непідйомна сума для будь-якого бізнесмена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-