Зеленський: Подвиг «кіборгів» довів - українців не зламати

Зеленський: Подвиг «кіборгів» довів - українців не зламати

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що подвиг оборонців Донецького аеропорту довів - українців не зламати.

Як передає Укрінформ, про це Зеленський написав у Фейсбуці.

«242 дні оборони Донецького аеропорту. 242 дні стійкості та хоробрості наших захисників. Подвиг «кіборгів» довів: українців не зламати. Світ уже тоді міг побачити, на що здатні українці», - зазначив Зеленський.

Президент закликав пам’ятати кожного, хто б’ється заради держави.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук наголосив, що військовослужбовці, добровольці, волонтери, які боронили Донецький аеропорт, показали, що таке справжній подвиг, звитяга, безстрашність і незламність.

“242 дні тривала оборона. Бої за Донецький аеропорт стали одними з найзапекліших у цій війні. Військовослужбовці, добровольці, волонтери, які боронили плацдарм, показали, що таке справжній подвиг, звитяга, безстрашність і незламність”, - зазначив Стефанчук.

Він додав, що “сьогодні ми вшановуємо памʼять воїнів, чия воля, міць та сила виявилися сильніші за бетон”.

“Вічна памʼять мужнім та хоробрим Героям, які віддали свої життя, боронячи Україну”, - підкреслив Голова ВР.

***

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний зазначив, що подвиг захисників Донецького аеропорту продемонстрував світові відвагу, мужність та незламність українців.

«Сьогодні День пам'яті захисників Донецького аеропорту, героїв, які написали важливу сторінку в історії боротьби за нашу Незалежність», - зазначив Залужний.

За його словами, цей подвиг українських воїнів продемонстрував усьому світові відвагу, мужність та незламність українців. «Навіки в нашій пам’яті закарбувалися слова: «Кіборги вистояли, не встояв бетон», - додав головнокомандувач.

«Ми дякуємо кожному, хто бився в ДАПі. Ми памʼятаємо усіх, хто віддав життя за нашу свободу» - підкреслив Залужний.

***

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв назвав захист Донецького аеропорту одним із найважчих протистоянь, яке виявило надзвичайну витримку воїнів на початку російсько-української війни.

“Захист Донецького аеропорту. Це було одне з найважчих протистоянь для України. Воно виявило сталевий дух, несамовиту впертість і надзвичайну витримку воїнів на початку російсько-української війни”, - зазначив Наєв.

Він підкреслив, що фраза “ Кіборги” вистояли, не встояв бетон” навіки увійшла у світову історію разом із героїчним подвигом українських бійців. 

“Воїни-кіборги стали символом виняткової мужності та неймовірної стійкості українського народу, який сьогодні героїчно продовжує боротьбу за незалежність своєї держави. Вічна слава і честь захисникам! Вічна слава героям! Слава Україні!”, - наголосив Наєв.

Читайте також: Фільм про «кіборга» Валерія Красняна з 1 жовтня у вільному доступі

***

Представники Міністерства оборони долучилися до заходів вшанування пам’яті захисників Донецького аеропорту імені Сергія Прокоф’єва.

До Стіни пам’яті полеглих за Україну біля Михайлівського Золотоверхого монастиря у Києві поклали квіти в пам’ять про загиблих оборонців ДАП. У церемонії вшанування взяли участь заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова та Державний секретар Міноборони України Людмила Дараган.

Також вшанувати героїв прийшли військовослужбовці, які захищають Україну від російських загарбників.

«Бойовий дух та витримка українських героїв міцніші за бетон та сталь. 242 дні оборони терміналів аеропорту назавжди увійдуть в історію світу, як символ відваги та незламності українських воїнів. Ми завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав своє життя за Батьківщину. Український прапор знову майорітиме над ДАП», - наголосила Калмикова.

Як повідомляв Укрінформ, героїчна оборона Донецького аеропорту, яка стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі.

20 січня в Україні вшановують пам'ять захисників Донецького аеропорту.

Фото: Сергій Лойко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-